Inflacija u eurozoni i dalje previsoka

Piše: Objavljeno: 22/03/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagarde, saopštila je da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.

Ona je na sjednici odbora Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja rekla da je godišnja inflacija u eurozoni u februaru pala na 8,5 odsto, zahvaljujući oštrom padu cijena energije.

Lagarde je upozorila da se ECB suočava s povećanom neizvjesnošću i da će zauzeti pristup zasnovan na podacima za određivanje kamatnih stopa.

ECB je na sastanku prošlog četvrtka povećao referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, prenosi SEEbiz.

Lagarde se dotakla i slučaja banke “Credit Suisse” poručivši parlamentarcima da pozdravlja brzu akciju i odluku švajcarskih vlasti.

Kako smatra, akcija švajcarske centralne banke bila je instrument za uspostavljanje normalizacije tržišnih uslova i osiguravanje finansijske stabilnosti.

Lagarde je dodala da ECB pomno prati razvoj tržišta i da je spreman da odgovori prema potrebi, kako bi zaštitio stabilnost cijena i finansijsku stabilnost u eurozoni.

Bankarski sektor eurozone je otporan, sa snažnim kapitalom i likvidnošću.

Instrumenti monetarne politike ECB-a u potpunosti su opremljeni za pružanje likvidnosne podrške finansijskom sistemu eurozone ako je potrebno i za očuvanje stabilnosti.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content