Inflacija u EU ponovo opada, troškovi života i dalje visoki

Piše: Objavljeno: 09/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Evropska unija je završila godinu uz izvjesno olakšanje pošto se smanjio rast cijena, ali su troškovi života i dalje visoki.

Indeks potrošačkih cijena za 19 zemalja koje koriste euro porastao je u decembru za 9,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je najsporiji tempo od avgusta, saopštila je nedavno statistička agencija Evropske unije Eurostat.

To je bio drugi uzastopni pad inflacije od juna 2021. U novembru je stopa pala na 10,1 odsto dok je u prethodnom mjesecu bila rekordnih 10,6 procenata, prenosi rtcg.me.

Domaćinstva i preduzeća širom Evrope su opterećena rastućim cijenama energije od februara, kada je Rusija počela svoj rat u Ukrajini koji je ugrozio tržišta nafte i prirodnog gasa i bio glavni pokretač inflacije.

Najnoviji podaci ukazuju da energetska kriza zasad možda popušta: rast cijena energije usporen je na 25,7 odsto na godišnjem nivou, što je pad sa 34,9 odsto u novembru i 41,5 u oktobru.

Cijene prirodnog gasa su prošlog ljeta pale sa istorijskih najviših vrijednosti, pošto je EU gasom iz drugih zemalja u velikoj mjeri napunila skladišta za zimu, dok je zimus toplije vrijeme smanjilo strah od nestašice tokom grejne sezone.

Cijene hrane, drugi veliki faktor koji je podsticao evropsku inflaciju, prilično su stabilne. Cijene hrane, alkoholnih pića i duvana porasle su godišnjim tempom od 13,8 odsto u decembru, što je neznatno više nego prethodnog mjeseca.

Inflacija je takođe pogoršana uskim grlima u snabdijevanju sirovinama i djelovima za ugradnju i to usred oporavka globalne potražnje potrošača nakon okončanja ograničenja zbog pandemije kovida-19.

“Vjerovatno je da je vrhunac inflacije sada iza nas, ali mnogo važnije za ekonomiju i kreatore politike je da li će se inflacija od sada strukturno vratiti na ranije planiranih dva odsto”, rekao je Bert Kolijn, viši ekonomista eurozone u ING banci.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content