Inflacija u BiH usporava deveti mjesec zaredom

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

Foto: pexels

Inflacija u Bosni i Hercegovini (BiH) nastavlja da usporava i u julu je na godišnjem nivou iznosila četiri odsto.

To je deveti mjesec zaredom da cijene proizvoda i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju, bilježe pad na godišnjem nivou.

Na mjesečnom nivou, u julu u odnosu na jun, inflacija bilježi pad od 0,2 odsto, prenosi SEEbiz.

Inflaciju i dalje podržavaju cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u julu ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, veće 8,7 odsto, potom stanovanje, voda, električna energija, plin koje bilježi rast od 8,7 odsto, restorani i hoteli 7,7 odsto, ostala dobra i usluge 9,8 odsto.

Za pad cijene najviše su zaslužne usluge prevoza koje su jeftinije 13,2 odsto na godišnjem nivou, te odjeća i obuća koje bilježe pad 5,1 odsto.

Ukoliko se posmatra prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, inflacija u BiH je imala rast od 8,5 odsto.

Silazna putanja inflacije očekuje se i u narednim mjesecima, iako bi moglo doći do suprotnih kretanja s rastom cijena energenata i daljim rastom cijena hrane.

Posljednje prognoze Centralne banke BiH iz juna ove godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflatornih očekivanja za ovu godinu. Očekivana agregirana inflacija za ovu godinu, prema ovoj instituciji, iznosi 8,3 odsto, dok su očekivanja za narednu godinu 5,5 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content