Inflacija premašila 10 posto prvi put u 47 godina

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: pexels

Državna statistička agencija Holandije saopštila je kako je inflacija u toj državi prošlog mjeseca skočila iznad deset posto prvi put nakon 1975. godine.

Cijene energenata i stanova uglavnom su dovele do rasta inflacije u ovoj državi.

Kako je saopšteno cijene u julu su bile više za 10,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Inflacija u junu iznosila je 8,6 posto. Cijene energije u Holandiji bile su 108 posto skuplje u julu nego u istom mjesecu 2021. godine. Najamnine su u julu 2022. godine bile za 3 posto veće nego prošle godine.

Takođe, u statističkom biltenu su se osvrnuli i na cijene benzina, ali i hrane, prenosi rtcg.me.

“Cijene hrane su takođe porasle. Hrana je za 12,3 posto skuplja sada nego u istom mjesecu prošle godine”. U međuvremenu, cijena benzina pala je s 2,35 eura u junu na 2,21 euro po litri u julu. Cijene dizela u julu iznosile su 2,07 eura u odnosu na 2,14 eura u junu”, saopštila je holandska agencija.

Uopšteno, inflacija u eurozoni u julu je dostigla 8,9 posto što predstavlja i najviši nivo svih vremena, a cijene energenata porasle su za više od 39 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Estonija, Litvanija i Letonija predstavljaju zemlje s najvećom inflacijom u eurozoni prije svega zbog velikog oslanjanja na uvoz energenata. Kada je riječ o ostalim državama Evropske unije, prema Eurostatu ukupno 10 država koje koriste euro kao valutu imale su dvocifrene procente inflacije.

Te države su Belgija, Estonija, Grčka, Španija, Kipar, Letonija, Litvanija, Holandija, Slovenija i Slovačka.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content