Inflacija na Kosovu 14,1 odsto

Piše: Objavljeno: 19/11/2022
featured image

Foto: Pixabay

Centralna banka Kosova (CBK) nedavno je objavila da je inflacija u drugom tromjesečju 2022. godine dostigla najviši nivo od sredine 2008. godine, uglavnom zbog vanrednog povećanja cijena energije i hrane i iznosi 14,1 odsto.

U izvještaju se ističe da je indeks potrošačkih cijena tokom ove godine dostigao 12,6 odsto, pri čemu je najveća stopa inflacije zabilježena tokom juna mjeseca od 14,1 odsto.

“Kao rezultat intenziviranja inflatornih pritisaka tokom 2022. godine, inflacija na Kosovu je počela da se širi i na druge sektore, posebno na usluge, što nagovještava prenošenje troškova koje podižu proizvođači na potrošače”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se takođe ističe da su rastući troškovi i tekuće prepreke u lancima snabdijevanja hranom i energentima doveli do toga da ove komponente ukupnog indeksa zabilježe najveći rast, pri čemu je kategorija hrane i bezalkoholnih pića zabilježila rast od 16,6 odsto, a cijene električne energije, gasa i drugih goriva porasle su za 17,1 odsto, prenosi rtcg.me.

“U kategoriji prehrambenih proizvoda, visoka poskupljenja zabilježena su kod cijena ulja i masti od 53,1 odsto, hljeba i žitarica za 26,3 odsto i mlijeka, sira i jaja sa rastom od 22,2 odsto. Distribucija inflatornih pritisaka u ostalim sektorima se vidi u porastu bazne inflacije koja je zabilježila rast od 4,6 odsto”, navedeno je u izvještaju.

Prema CBK-u, uzimajući u obzir položaj kosovske privrede kao uvoznika energije i hrane, velike fluktuacije cijena ovih kategorija i njihova značajna težina u potrošačkoj korpi znače da je doprinos ovih kategorija opštoj inflaciji veći od ostalih komponenti.

“Doprinos hrane i bezalkoholnih pića i prevoza opštoj inflaciji u ovom periodu iznosio je 6,6 procentnih poena i 3,8 procentnih poena, respektivno, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva 0,9 procentnih poena, dok je doprinos namještaja iznosio je skoro 0,5 procentnih poena”, zaključuje se u izvještaju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content