Indeksi snažno porasli

Piše: Objavljeno: 14/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi snažno porasli, pri čemu je Dow Jones dostigao rekordni nivo, nakon što je američka centralna banka poručila da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da slijedi smanjenje kamata.

Dow Jones je ojačao 1,4 odsto na rekordnih 37.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto na 4.707 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 odsto na 14.733 boda, prenosi seebiz.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto, s obzirom da inflatorni pritisci postepeno popuštaju. To se i očekivalo, ali tržište je podstakla procjena gotovo svih čelnika Feda da će u idućoj godini kamate biti smanjene, i to u tri navrata.

Dodatnu podršku tržištu pružio je komentar predsjednika Feda Jeromea Powella na konferenciji za medije da centralna banka najvjerojatnije više neće povećavati kamate.

„Inflacija je popustila, i to bez značajnijeg rasta nezaposlenosti. To je dobra vijest”, kazao je Powell i dodao da je Fed sada vrlo fokusiran na to da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo.

Nakon procjena i poruka čelnika Feda, na tržištu se sada procjenjuje da postoji 90 odsto šansi da će centralna banka, nakon više od godinu i po zaoštravanja monetarne politike, u maju početi smanjivati kamate.

„Nakon svega, čini se da će se inflacija spustiti prema normalnim razinama bez recesije. To je ono čemu su se ulagači nadali, a sada je to vrlo izgledno”, kazao je Tom Martin, portfelio menadžer u kompaniji Globalt Investments.

Osim Dow Jonesa, i ostali indeksi su dostigli nove najviše nivoe u ovoj godini.

Na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 7.548 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto na 16.766 bodova, a pariski CAC 0,16 odsto na 7.531 bod.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content