Indeksi skoro nepromijenjeni

Piše: Objavljeno: 30/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su ostali gotovo nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni nakon različitih poruka čelnika američke centralne banke i podataka o snažnom rastu američke ekonomije.

Dow Jones je ojačao 0,04 odsto na 35.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 odsto na 4.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 odsto na 14.258 bodova, prenosi seebiz.

Od početka novembra Dow Jones je porastao oko sedam odsto, S&P 500 oko 8,5 odsto, a Nasdaq indeks 11 odsto. Time su nadoknadili sve gubitke od ljeta.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog čega su ulagači ubjeđeni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Međutim, to će zavisiti od daljih kretanja u privredi, najviše od inflacije.

U srijedu je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, prema kojoj je privreda u trećem tromjesečju porasla 5,2 odsto na anualiziranom nivou, više nego što se očekivalo. To je dobra vijest jer pokazuje da će najveća svjetska ekonomija izbjeći recesiju, uprkos oštrom povećanju kamata od početka prošle godine.

Međutim, tako snažan rast znači i da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim nivoima.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata.

Ipak, zavisno od kretanja inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duđe nego što se očekuje.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u martu, dok oni realniji to očekuju polovinom iduće godine.

Osim nagađanja o kamatnim stopama, idućih će se dana najviše pratiti vijesti o potrošnji na početku sezone praznišnog shoppinga.

Prema procjenama, potrošnja bi u prazničnom decembru mogla porasti oko pet odsto na godišnjem nivou.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,09 odsto na 16.166 bodova, a pariski CAC 0,24 odsto na 7.267 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,43 odsto na 7.423 boda.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content