Indeksi porasli uoči odluka Feda

Piše: Objavljeno: 22/03/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom, jer se bankarski sektor stabilizovao i ulagači vjeruju da će američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones je ojačao 0,98 odsto na 32.560 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 odsto na 4.002 boda, a Nasdaq indeks 1,58 odsto na 11.860 bodova, prenosi seebiz.eu.

Cijene dionica porasle su u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom, zahvaljujući oporavku cijena nafte nakon oštrog pada prošle sedmice.

Snažno su, u prosjeku više od 3,5 odsto, porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru, jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

Ipak, S&P indeks bankarskog sektora i dalje je u minusu od početka mjeseca oko 18 odsto.

Cijena dionice First Republica, banke koja je najviše bila u fokusu nakon propasti Silicon Valley i Signature banke, skočila je 29 odsto nakon vijesti da nekoliko najvećih američkih banaka dogovara ulaganje u tu posrnulu banku.

Rast tržišta zahvaljuje se i očekivanjima da će zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka centralna banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a saopštenje će biti objavljeno danas, kada će i predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na ovoj sjednici povećati kamate za agresivnih 0,5 procentnih bodova, ali sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane 0,25 procentnih bodova, a neki da Fed uopšte neće podići kamate ovog mjeseca.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,79 odsto na 7.536 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 odsto na 15.195 bodova, a pariski CAC 1,42 odsto na 7.112 bodova.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content