Indeksi porasli drugi dan zaredom

Piše: Objavljeno: 12/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju značajnom popuštanju inflacionih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što bi centralnoj banci omogućilo manje agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones ojačao je 0,8 odsto na 33.973 boda, dok je S&P 500 porastao 1,28 odsto na 3.969 poena, a Nasdaq indeks 1,76 odsto na 10.931 bod.

Snažan rast cijena dionica drugi dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da će izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u biti bolji nego što analitičari očekuju, prenosi seebiz.eu.

Taj izvještaj biće objavljen danas, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je stopa inflacije na godišnjem nivou u decembru pala na 6,5 odsto, sa novembarskih 7,1 odsto.

Slabljenje inflacije otvorilo bi prostor američkoj centralnoj banci, Federalne rezerve (Fed), za manje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Fed-a na sjednici u februaru povećati ključne kamate za 0,25 procentnih poena, a ne 0,5 bodova, kako su to učinili na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici.

Premda čelnici Fed-a posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad pet odsto, kako bi se suzbila inflacija, ulagači se ipak nadaju da će na kraju ciklusa povećanja kamata iznositi manje od pet odsto.

„Ulagači procjenjuju da smo se približili kraju ciklusa povećanja kamata”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Zbog agresivnog povećanja kamata Fed-a, prošle godine su cijene dionica oštro pale. A od početka ove godine osjetno su porasle.

„To ne iznenađuje, jer su uvijek, nakon pada u protekloj godini, cijene dionica porasle na početku nove godine”, objasnio je Dollarhide.

Krajem sedmice u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka, koja bi narednih sedmica mogla značajno da utiče na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, zbog visoke inflacije i usporavanja rasta privrede, u četvrtom tromjesečju prošle godine pale 2,2 odsto u odnosu na isti period 2021.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 odsto na 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,17 odsto na 14.947 poena, a pariski CAC 0,8 odsto na 6.924 boda.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content