Indeksi pali treći dan zaredom

Piše: Objavljeno: 05/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks pali treći dan zaredom, jer se čini da američka centralna banka neće početi tako brzo da smanjuje kamatne stope kao što su se ulagači nadali.

Dow Jones ojačao je neznatno na 37.440 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto na 4.688 poena, a Nasdaq indeks 0,56 odsto na 14.510 bodova.

Pad S&P 500 indeksa u prva tri dana godine nije zabilježen od 2015, a posljedica je splašnjavanja euforije u vezi sa smanjivanjem kamatnih stopa, prenosi seebiz.

U posljednjim mjesecima prošle godine, cijene dionica su snažno porasle, jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Federalnih rezervi (Fed) u ovoj godini.

Premda procjene čelnika Fed-a s posljednje prošlogodišnje sjednice pokazuju da u ovoj godini očekuju smanjenje kamata u tri navrata, na tržištu se spekuliše da će Fed smanjiti kamate u šest navrata, počevši od marta.

No, zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice američke centralne banke, objavljen u srijedu, nije dao naznake kada bi moglo uslijediti smanjenje kamata.

Na tržištu novca posljednjih dana se procjenjivalo da postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed već u martu početi da smanjuje kamate, no nakon objave zapisnika Fed-a, ti su izgledi smanjeni na manje od 70 odsto.

U četvrtak objavljeni podaci s tržišta rada nijesu značajnije uticali na očekivanja u vezi sa inflacijom i kamatama.

U većini sektora cijene dionica su pale, a najviše u energetskom, u prosjeku 1,6 odsto, što je posljedica pada cijena nafte.

Pod pritiskom su, kao i prethodnih dana, bile i dionice tehnoloških divova, koje su lani predvodile po rastu.

Cijene dionica Applea, Alphabeta i Amazon.coma pale su između 1,3 i 2,6 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto na 7.723 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 odsto na 16.617 poena, a pariski CAC 0,52 odsto na 7.450 bodova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content