Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Piše: Objavljeno: 18/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti, dok su ulagači analizirali koliko je snažan rast cijena dionica proteklih dana održiv.

Dow Jones oslabio je 0,1 odsto na 39.869 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto na 5.297 poena, a Nasdaq indeks 0,26 odsto na 16.698 bodova.

Na samom početku trgovanja cijene dionica su dodatno porasle, nakon snažnog rasta dan ranije, pa se Dow Jones prvi put u istoriji probio iznad vrijednosti od 40.000 bodova.

No, kasnije su svi najvažniji indeksi skliznuli s rekordnih vrijednosti koje su dostigli dan ranije, nakon objave podataka koji su ukazali na blago popuštanje inflacionih pritisaka u aprilu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Nakon tih podataka ponovno su oživjele spekulacije da će američka centralna banka u drugoj polovini godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u septembru i decembru, za po 0,25 procentnih poena, piše seebiz.

No, pitanje je koliko je to dobra vijest, s obzirom na to da se početkom godine spekulisalo da će Federalne rezerve (Fed) u ovoj godini kamate smanjiti u barem pet navrata, za ukupno 1,5 procentnih poena.

Uprkos smanjenim očekivanjima u vezi sa smanjenjem kamata, cijene dionica su ove godine snažno porasle, pa se postavlja pitanje je li taj trend održiv.

Tim prije što je odnos cijene i zarade po dionicama znatno povećan.

I u narednom periodu kretanja na tržištu najviše će zavisiti od spekulacija u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa.

„Čini se da su svi fokusirani na to što bi Fed mogao učiniti ili ne učiniti, s obzirom na to da smo godinu počeli s očekivanjima da će kamate biti smanjene, možda čak u šest navrata, a sada su ta očekivanja spala na jedno do dva smanjenja”, rekao je direktor u fondu Mar Vista Investment Partners, Silas Myers.

I na evropskim berzama cijene dionica su skliznule s rekordnih vrijednosti. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 8.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 odsto na 18.738 poena, a pariski CAC 0,62 odsto na 8.188 bodova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content