Indeksi pali

Piše: Objavljeno: 06/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 pali s rekordnih nivoa, jer su nakon poruka predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella sasvim splasnule špekulacije o smanjenju kamatnih stopa već u martu.

Dow Jones je oslabio 0,71 odsto na 38.380 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 odsto na 4.942 boda, a Nasdaq indeks 0,2 odsto na 15.597 bodova.

Podršku tržištu pružala je već duže vrijeme nada ulagača da će Fed početi da smanjuje kamatne stope već u martu, iako čelnici centralne banke ponavljaju da je prerano za to.

U nedjelju je Powell kazao u emisiji “60 Minutes” da će Fed biti oprezna prilikom smanjenja kamata i da će to vjerovatno biti znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje, prenosi seebiz.

Nakon tih izjava sasvim su splasnule špekulacije o rezu kamata u martu. Tim više što su podaci, objavljeni u petak, pokazali da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj zaposlenih u januaru porastao znatno više nego što se očekivalo, a neočekivano snažno porasle su i plate.

To znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani. Niz posljednjih podataka pokazuje da ekonomija i dalje znatno raste, uprkos visokim kamatama, što je pozitivno i ukazuje na to da će se izbjeći recesija.

Ipak, dok se ne uspori rast potrošnje i ekonomije, inflatorni pritisci ostaće pojačani, što znači da Fed neće smanjivati kamatne stope.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 200 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo podatke o poslovanju u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pri čemu ih je oko 80 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 odsto na 7.612 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 odsto na 16.904 boda, a pariski CAC 0,03 odsto na 7.589 bodova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content