Indeksi pali 

Piše: Objavljeno: 13/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su izgubili gotovo sve dobitke od prethodnog dana, jer ulagači nijesu skloni riziku uoči objave izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Amerilkim Državama (SAD), koje bi moglo značajno da utiče na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je neznatno na 34.645 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 odsto na 4.461 poen, a Nasdaq indeks 1,04 odsto na 13.773 boda, prenosi seebiz.

Pad indeksa posljedica je nesklonosti ulagača prema riziku uoči izvješća o inflaciji. Danas će biti objavljen izvještaj o potrošačkim, a sjutra o proizvođačkim cijenama u SAD-u u avgustu.

Analitičari očekuju dalje popuštanje inflacionih pritisaka.

U tom slučaju, tržište bi moglo nastaviti da raste, jer bi to potvrdilo nade ulagača da američka centralna banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

No, ulagače je zabrinuo skok cijena nafte više od jedan odsto, na nove najviše vrijednosti u ovoj godini, što bi moglo osjetno da utiče na rast inflacije narednih mjeseci.

U tom bi slučaju inflacija ostala povišena, pa bi i kamate Federalnih rezervi (Fed) ostale povišene duže nego što se očekivalo. A to bi negativno uticalo na tržište kapitala.

„Ulagači su zabrinuti zbog prilično agresivnog rasta cijena energenata posljednjih sedmica, jer bi to moglo navesti Fed na povećanje kamata u novembru”, rekao je predsjednik u firmi Great Hill Capital, Thomas Hayes.

I dok je u ponedjeljak tehnološki sektor podržao rast S&P 500 i Nasdaq indeksa, u utorak je bio barijera rastu.

Cijena dionice Oracle-a potonula je 13 odsto, nakon što je taj softverski div objavio nešto slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i slabije procjene poslovanja u narednom periodu.

Uz to, cijena dionice Tesle pala je više od dva odsto, nakon što je dan ranije skočila više od deset odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 7.527 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,54 odsto na 15.715 poena, a pariski CAC 0,35 odsto na 7.252 boda.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content