Indeks rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori je 55, žene najneravnopravnije u domenu moći i novca

Piše: Objavljeno: 04/12/2020
featured image

“Važno je istaći da u EU prosječan indeks rodne ravnopravnosti, odnosno neravnoravnosti, iznosi 67,4. To u stvari pokazuje da u velikom broju zemalja EU, tačnije ni u jednoj, nije postignuta potpuna ravnopravnost. Vrijednost Indeksa koja ukazije na potpunu ravnopravnost jednog društva između muškaraca i žena iznosi 100. S druge strane, vrijednost je 0 ako postoji potpuna neravnopravnost”, pojasnila je Remiković.

U Crnoj Gori indeks rodne ravnopravnosti je 55, pokazao je najnoviji izvještaj Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) pod nazivom “Žene i muškarci u Crnoj Gori”, podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prenosi bankar.me.

Ovaj parametar pokazuje, kako je navela načelnica Odsjeka statistike demografije i migracija Snežana Remiković, da je Crna Gora na pola puta do ostvarivanja rodne ravnopravnosti.

Indeks rodne ravnopravnosti, koji se ove godine prvi put našao u publikaciji “Žene i muškarci u Crnoj Gori”, ne mjeri samo ravnopravnost između žena u odnosu na muškarce, nego i obrnuto. Dakle, svaka ravnopravnost između polova smanjuje vrijednost indeksa, koji se prati kroz šest domena: moć, vrijeme, znanje, novac, rad i zdravlje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content