IJZ: U Crnoj Gori registrovana pojava mutiranih podsojeva omikrona

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje potvrdile su prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), potomcima omikron varijante koronavirusa.

Iz ove ustanove navode da se Crna Gora tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva omikrona, piše gradski.me.

“U Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji bilježi se porast prevalencije obolijevanja od EG.5 i za očekivati je, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, da on u narednom periodu postane dominantan i u Crnoj Gori. Kod podsojeva EG.5.1 i FL1.5.1 se desila mutacija na spajk proteinu, odnosno dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu izbjeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih) “, objasnili su iz IJZ.

Do sada, kako ističu, nema dokaza koji idu u prilog tome da novi podsojevi daju značajne promjene u težini kliničke slike, odnosno nema dokaza koji idu u prilog tome da ova dva podsoja virusa mogu da uzrokuju pojavu ozbiljnijih formi bolesti ili povećanje smrtnosti kod inficiranih lica u odnosu na one koje su izazivale njihove skorije (prethodne) varijante.

“Apel građanima da poštuju trenutno važeće mjere za zaštitu zdravlja od koroavirusa, posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i obavezu osoba koje su zaražene koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera je i dalje na snazi kao jaka preporuka”, istajli su iz IJZ.

Nastavljaju, kako su kazali, kontinuirano da prate situaciju vezano za pojavu novih podsojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost i predlagati mjere za očuvanje zdravlja populacije.

Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su, kako dodaju, simptomi infekcije ovim podosjevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

“Dijagnostički testovi, koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa”, rekli su iz IJZ.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content