IJZ: Nulta tolerancija za nasilje nad ženama i djevojčicama

Piše: Objavljeno: 05/12/2021
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

U Crnoj Gori je neophodno sistemski raditi na prevenciji rodno zasnovanog nasilja, jer su posljedice nasilja dalekosežne i odražavaju se negativno na fizičko, psihičko, seksualno i reproduktivno zdravlje žena u svim fazama njihovog života, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Napominju da bi trebalo obratiti pažnju i na djecu koja su direktno izložena nasilju ili svjedoče nasilju koje se dešava u porodici u kojoj odrastaju.

Navodeći da i ove godine podržavaju Narandžastu kampanju “16 dana akivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, iz IJZ ističu da žene i djevojčice moraju biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni.

“Nasilje nad ženama i djevojčicama je jedno od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava, a proističe iz negativnih društvenih stavova u vezi sa ulogom žene i visokog nivoa rodne nejednakosti. Obaveza svakog društva je da javno zagovara politiku suzbijanja diskriminacije i da promoviše kulturu nulte tolerancije na sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama”, saopštio je IJZ.

Istraživanja o prevalenciji nasilja nad ženama, kako su ocijenili, pokazuju da su posebno ranjive žene i djevojčice iz etničkih manjina, naročito Romkinje, migrantkinje i izbjeglice, žene sa nekim oblikom invaliditeta i žene iz ruralnih područja.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava