Igračke Made in Montenegro!

Piše: Objavljeno: 29/01/2024
featured image

Po struci Elektrotrhničar računara Nada Tadić u doba pandemije Korona virusa započela je sopstvenu biznis priču za koju nije ni slutila da će je odvesti u dječije carstvo.Naime Nada je u doba Covid 19 pandemije počela praviti igračke morskih motiva koje su ubrzo postale popularne i omogućile joj da bude sam svoj gazda, zbog čega ne krije zadovoljstvo.Kakve su to igračke koje Nada šije i kako izgleda taj proces pročitajte u nastavku.

Kada ste pokrenuli priču pravljenja igračaka i šta vas je podstaklo?

U “doba Korone” sam imala višak slobodnog vremena, pa sam više vremena provodila za šivaćom mašinom. Moja prijateljica Tanja Šošić je došla na ideju da pokušam šiti igračke, što je u početku za mene bilo nemoguće, obzirom da sam elektrotehničar računara.

foto:Đurđica Knežević

Kako je bilo u početku biznisa, a kako sada? Koliko je teško održati biznis priču?

U početku nijesam uopšte razmišljala o biznisu, ali na moju sreću od mog hobija šivenja, došlo je do malog biznisa. Na samom početku je bilo teže, teško smo mogli doći do materijala, obzirom da smo se odlučile za prirodne materijale. Zatvoreni su bili gradovi, poručivale smo materijale preko telefona, pa su nam dobavljači slali po kurirskoj službi.Obzirom da ništa slično nema na tržištu, nije nam bilo teško da naše igračke budu tražene i kupovane.Ranije je išlo sporije, više vremena mi je trebalo da završim jednu igračku, to je sad mnogo brže, lakše i preciznije.

foto:Đurđica Knežević

Koje igračke sve pravite i kako izgleda proces proizvodnje?

Odlučile smo se da pravimo igračke koje žive u morima, da pokušamo djecu od malih nogu motivisati na očuvanje voda i vodenog svijeta. Počeli smo sa hobotnicom, morskim kitom, morskim konjićem…kasnije smo dodali morsku kornjaču, morsku zvijezdu…Dok igračka bude spremna za tržište, napravimo je više puta, dok ne budemo zadovoljne njenim izgledom, bojom i veličinom u potpunosti.Prvo pravimo unutrašnju igračku, ona je od sirovog pamuka, punjena antialergijskim punjenjem, a onda spoljašnji dio kombinujemo materijale zavisno od životinje koju šijemo.

Koji su najčešće “priče” ili motivi vaših igračaka?

Naše igračke su motivi mora, plaže i same prirode. Od ostataka materijala pravimo podloge za igru, najzanimljivija i najzahtjevnija je “Duga plaža”. Zatim od manjih komada šijemo loptice po šemi Marije Montesori, a od najsitnijih “krpica” pravimo male taburee da djeca mogu sjeđeti dok se igraju na podu.

Šta kažu klijenti, koliko su zadovoljni vašim igračkama?

Klijenti koji kupuju naše igračke, prepoznaju šta radimo i uglavnom su pozitivni komentari i reakcije. 

Sve igračke imaju patent, mogu se “skinuti”, oprati, peglati i obući. Tako mogu uvjek biti čiste i duže trajati. Zamišljene su da budu jastuk-igračka, pa su uvjek uz dijete ili pored njega, dosta roditelja ih naziva “čuvarima sna” nihovog djeteta.Igračke pakujemo u pamučnim cegerima koje sami šijemo, u njima mogu nositi svoju igračku ili ih koristiti za druge svrhe. 

Možemo li govoriti o prednosti ručno rađenih igračaka u odnosu na fabričke?

Naravno! 

Svakoj igrački je posebno posvećena pažnja, sve su unikatne, drugačije…nekako prijatnjije i toplije.

Koliko su danas djeca spremna za igranje plišanim igračkama obzirom na sve prisutniju pojavu tehnologije u njihovim rukama?

Djeca se igraju onim što im mi pružimo. Mi smo im omogućili mobilne i pametne uređaje, čak se utrkujemo ko će imati bolji i skuplji model. Tehnologija uništava kreativnost kod djece i kod odraslih, ne kažem da nije potrebna, ali u mjeri u kolikoj se koristi nije neophodna. Djeca sve manje imaju kontakt sa drvetom, kamenom, zemljom, pa i sa samom prirodom. Da ne kažem igračkama… Zato je naša ideja da se edukuju najmlađi, da vole vodu, more, prirodu i da je čuvaju jer smo mi sve to pozajmili od budućih generacija.Mada djeca nijesu kriva, nego mi odrasli koji treba primjerom da im pokažemo, a ne da im govorimo šta treba i da mi to ne radimo.

Kako vam izgleda sada kada ste sam svoj gazda, kada imate biznis? Od koje je to važnosti posebno za jednu ženu?

Moram priznati da mi prija, sama sebi određujem radno vrijeme, obim posla i slobodno vrijeme. To je privilegija. Mogu da provodim vrijeme sa djecom i dragim ljudima više nego kad bih radila drugi posao. Slobodne dane sama sebi planiram, ima baš dosta prednosti.

Koji su vaši planovi za naredni period?

Najbolje mi se dešava kad ne pravim planove, sama “Duga toys” je potvrda za to. Samo pratim instikt i puštim da se dešava…

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content