Ibrahimović sa Marselom: Fokus usmjeren na podsticanje projekata i iskorišćavanje kapaciteta obnovljivih izvora energije

Piše: Objavljeno: 02/09/2022
featured image

Foto: MKI

Potpredsjednika Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović i novoimenovana ambasadorks Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Andreina Marsela sasatali su se danas.

Na početku susreta ambasadorka je izrazila interesovanje za resor i oblasti koje pokriva ministarstvo kapitalnih investicija uz poseban osvrt na oblast energetike, imajući u vidu nestabilnost tržišta i neophodnost stabilizacije energetskih potencijala, piše Pobjeda.me.

Prema njenim riječima, iako su bilateralni odnosi dvije zemlje na jako dobrom nivou, nijesu maksimalno iskorišćeni potencijali i mogućnosti te u tom pravcu treba zajedno djelovati u narednom periodu i dodala da jasan pravni okvir ohrabruje strane investitore da se odluče za ulaganje svog kapitala.

U tom kontekstu Ibrahimović se usaglasio sa stavom ambasadorke naglašavajući da je nakon perioda sagledavanja i analize stanja u resoru kapitalnih investicija, jedan od prioriteta usklađivanje i unapređivanje zakonske regulative kako bi na taj način stvorili povoljan poslovni i investicioni ambijent. Potpredsjednik Vlade je dodao da je završetak izgradnje prve dionice auto – puta pokazao koliko je važno da razvijamo krupne kapitalne projekte, koji mogu uticati na promjene društva i ekonomije jedne zemlje. “Naše aktivnosti su sada usmjerene na nastavak realizacije ostalih dionica, za što imamo podršku evropske zajednice i međunarodnih finansijskih institucija i za što u ovom trenutku postoji interesovanje velikih evropskih i svjetskih kompanija” istakao je Ibrahimović.

Osim projekata iz oblasti putne infrastrukture tokom susreta bilo je riječi i o modernizaciji željezničke infrastrukture, mogućnostima Luke Bar, ali i o energetskoj situaciji na gobalnom tržištu. U tom dijelu, potpredsjednik Ibrahimović se posebno osvrnuo na obnovljive izvore energije, nesporne potencijale koje Crna Gora ima kada je riječ o solarnoj, hidro energiji, ali i o vjetroelektranama.

– U svijetlu alarmantne situacije u svijetu sa energentima generalno, naš fokus mora biti usmjeren na podsticanje projekata i iskorišćavanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, stvarajući stabilan nacionalni energetski sektor – zaključio je Ibrahimović.

Ibrahimović i Marsela razmijenili su mišljenja o aktuelnim i veoma dinamičnim političkim procesima u obje zemlje, ali i društevim i političkim promjenama u regionu i Evropi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content