Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

Piše: Objavljeno: 19/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, najavio je uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji.

“Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znaži da oni koji imaju više, pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos”, rekao je Plenković na sjednici Vlade, dodajući da se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni.

Ministar finansija, Marko Primorac, je na koferenciji za novinare izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez prije svega namijenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosjek, prenosi rtcg.me.

On je podsjetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dvije stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi još jedan prag i još jedna stopa.

“Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna, odnosno 39,7 miliona eura, plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 odsto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u ovoj godini, koji bude 20 odsto iznad prosjeka u posljednje četiri godine”, objasnio je Primorac.

Prema njegovim riječima, kada se sve sabere, ako je nekome dobit u ovoj godini, na primjer, porasla 50 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 odsto, a onome čija je dobit porasla 100 odstu u odnosu na posljednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.

“U ovj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu dio tereta krize, smatramo da je predlog ovakvog poreza utemeljn na načelima jednakosti i pravednosti”, rekao je Primorac, dodajuću da se novi porez odnosi na sve pravne subjekte, a ne samo na energetski sektor i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.

Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dvije milijarde kuna, odnosno oko 265 miliona eura.

On je naglasio da će se sredstva od poreza na esktraprofit koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta.

Primorac je takođe rekao da je ovo jednokratan porez za ovu godinu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content