Hrvatska uvodi krivično djelo femicid, kazna najmanje 10 godina zatvora

Piše: Objavljeno: 14/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Hrvatska je juče objavila da uvodi nove mjere i strože kazne radi suzbijanja nasilja nad ženama, kao i posebno krivično djelo teškog ubistva žene.

,,Prioritet je strožije kažnjavanje nasilja i osnaživanja prava žrtava”, rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju mjera na sastanku s predstavnicima institucija i udruženja civilnog društva u Zagrebu.

Riječ je o izmjenama više zakona, a među novinama je, uz kazneno djelo femicida, i istražni zatvor za kršenje zaštitnih mjera, veće kazne za silovanje i obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, prenosi rtcg.me.

“Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubistvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Zato uvodimo posebno krivično djelo – teško ubistvo ženske osobe, femicid, za koje će biti zaprijećena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora”, rekao je Plenković.

Izmjenama više zakona, među ostalim, Krivičnog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Zakona o sudovima i Porodičnog zakona, ukida se zastara krivičnog djela za sva teška krivična djela polnog zlostavljanja i iskorišćavanja djeteta, uvodi se pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o zaštitnoj mjeri, a policija dobija ovlašćenje da uhapsi nasilnika kada postoji sumnja da je mjera prekršena.

Izmjene zakona će do kraja iduće sedmice biti puštene na javnu raspravu da bi mogle da budu usvojene početkom 2024. godine.

Udruženja civilnog društva i ombudsman za ravnopravnost polova pozdravile su najavljene mjere, ali i upozorile da je od političke volje do sprovođenja dug put.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content