Hrvatska od 1. januara članica eurozone

Piše: Objavljeno: 29/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Hrvatska će 1. januara postati 20. članica eurozone, što predstavlja vrhunac procesa započetog prije nešto više od pet godina.

Krajem oktobra 2017. godine održana je velika konferencija na kojoj je predstavljen predlog Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Time je označen i početak široke javne rasprave o uvođenju eura, kada je i proklamovan cilj da Hrvatska prvi korak ka uvođenju eura, ulazak u Evropski tečajni mehanizam II (ERM II), ostvari 2020. godine, prenosi SEEbiz.

Strategiju su izradili stručnjaci Hrvatske narodne banke (HNB) i Vlade, uz naglasak da su koristi od uvođenja eura trajne i značajne, a troškovi uglavnom niski i jednokratni.

Strategija je usvojena na sjednici Vlade u maju 2018. godine, kada je tadašnja potpredsjednica Vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić kao rok u kojem bi se euro mogao uvesti navela period od pet do sedam godina.

Hrvatska je početkom srpnja 2019. uputila pismo namjere o ulasku u ERM II, koje su potpisali ministar finansija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Uz pismo je dostavljen i akcioni plan, kojim se Hrvatska obvezala na sprovođenje 19 mjera i reformi u šest područja, uključujući dalje jačanje supervizije bankarskog sistema uspostavljanjem bliske saradnje između HNB-a i Evropske centralne banke (ESB), jačanje okvira za provođenje makroprudencijalne politike uvođenjem eksplicitnog mandata za mjere usmjerene na zajmoprimce, jačanje okvira za sprječavanje pranja novca, unapređenje sistema prikupljanja, obrade i objave statističkih podataka, poboljšanje upravljanja u javnom sektoru te smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja za ekonomiju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content