Hrvatska: Gotovo pet milijardi kuna još nije zamijenjeno u eure

Piše: Objavljeno: 05/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Građani i poslovni subjekti u Hrvatskoj, otkako je ta država 1. januara postala dio eurozone, još posjeduju 4,85 milijardi kuna odnosno 644 miliona eura gotovine.

Prema podacima Hrvatske centralne banke (HNB), do kraja oktobra vraćeno je 87 odsto novčanica i 25 odsto kovanog novca u staroj valuti. Nakon 1. januara naredne godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u, prenosi rtcg.me.

Novčanice i kovanice u kunama mogu se do kraja godine zamijeniti po fiksnom kursu od 7,5 kuna za jedan eura u bankama i filijalama Hrvatske financijske agencije (FINA), te u poslovnicama Hrvatske pošte.

Od naredne godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u, upozoravaju iz centralne banke. Nema vremenskog ograničenja za zamjenu novčanica, ali će mijenjati kovanice do kraja 2025. godine.

Prije uvođenja eura u Hrvatskoj je bilo u opticaju ukupno 500 miliona novčanica i tri milijarde kovanica kuna. Od toga je 436,2 miliona odnosno 87 odsto novčanica, i 742 miliona odnosno 25 odsto kovanica.

Građani i poslovni subjekti najviše su u eure mijenjali novčanice od 500 i hiljadu kuna, a najmanje novčanice od 200 kuna.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content