HPV vakcinacija bez zakazivanja i prva tri vikenda septembra

Piše: Objavljeno: 29/08/2023
featured image

HPV vakcinacija bez zakazivanja u crnogorskim domovima zdravlja biće organizovana i tokom tri prva vikenda u septembru, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Vakcinacija bez zakazivanje će biti sprovođena tokom tri prva vikenda u septembru, od devet do 20 sati u Domu zdravlja Stara Varoš za Podgoricu, Zetu i Tuzi, a od devet do 14 sati u domovima zdravlja u ostalim opštinama.

Iz IJZ-a su naveli da će u Andrijevici, Mojkovcu i Kolašinu vakcinacija biti organizovana radnim danima.

“Roditelji djevojčica uzrasta od devet do 14 godina će dobiti i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete”, rekli su iz IJZ-a.

Kako su kazali, taj sistem ima svoja ograničenja jer u elektronskom kartonu svake pete djevojčice uzrasta od devet do 14 godina ne postoji validan broj telefona roditelja, tako da roditelji te djece putem SMS poruke ne mogu biti obaviješteni o mogućnosti vanredne vakcinacije.

“Dešavaće se da je u pojediničanim slučajevima unešen pogrešan broj, pa je moguće da će poruke dobiti mali broj roditelja koji nemaju ćerke uzrasta za koji je predviđena vakcinacija”, naveli su iz IJZ-a.

Oni su istakli da se trude da smanje broj tih grešaka.

“Ali ih ne možemo u potpunosti izbjeći i ovim putem se izvinjavamo onima koji su dobili, ili će u narednom periodu dobijati poruke, a nemaju djecu predviđenu za HPV vakcinaciju”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Ministarstvo zdravlja i IJZ nastavljaju sa aktivnom promocijom Programa HPV vakcinacije.

“U okviru kampanje, koja će se sprovoditi u septembru, naglasak će biti na vakcinaciji vikendima bez zakazivanja uz aktivno pozivanje svih roditelja djevojčica uzrasta od devet do 14 godina da dovedu svoje djevojčice na vakcinaciju”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su kazali da se poziv odnosi na sve, uključujući one koji do sada nijesu dobili poziv od timova izabranih doktora za djecu, kao i one koji nemaju izabranog pedijatra, ili iz drugih razloga nijesu mogli da se vakcinišu do sada.

Oni su naveli da će, kroz podršku kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, američke Vlade i Agencije za međunarodni razvoj (USAID), kampanju pratiti bilbordi koji će biti istaknuti u Podgorici, Nikšiću, Baru i Pljevljima.


Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content