Hiljade milijardi dolara izgubljeno zbog klimatskih promjena

Piše: Objavljeno: 28/11/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Klimatske promjene su odgovorne svake godine za gubitak više hiljada milijardi dolara u svjetskoj ekonomiji posebno u najnerazvijenijijim zemljama, navodi se u studiji objavljenoj danas, pred početak konferencije o klimi COP28 u Dubaiju.

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Delaver, samo 2022. godine na globalnom nivou, klimatske promjene su izazvale ukupan gubitak od 6,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Gubitak novca podrazumijeva direktne posljedice klimatskih promjena na poljoprivredu, energiju, produktivnost zemalja, kao i međunarodne posljedice i gubitke koji podrazumijevaju potencijalne investicije, prenosi rtcg.me.

Studija je objavljena dva dana prije Konferencije o klimi koja će biti održana od 30. novembra do 12. decembra.

Među glavnim temama će biti usvajanje okvira za novi fond UN koji treba da pomogne najsiromašnijim zemljama da se suoče s posljedicama klimatskih promjena, kako je odlučeno na prošlogodišnjoj konferenciji COP27.

“Svijet je izgubio hiljade milijardi dolara zbog klimatskih promjena, a veći dio tog tereta pada na siromašne zemlje. Nadamo se da će rezultati studije pomoći da se razjasne izazovi sa kojima se mnoge zemlje već danas suočavaju”, naveli su autori istraživanja.

UN su ranije procenile da će zemljama u razvoju do 2030. biti potrebno više od 300 milijardi dolara godišnje za borbu protiv efekata klimatskih promjena.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)