Gutereš zabrinut zbog zabrane da žene u Avganistanu pohađaju fakultete

Piše: Objavljeno: 21/12/2022
featured image

Foto: un.org

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš je izrazio duboku zabrinutost zbog odluke talibana da ženama zabrane pohađanje fakulteta u Avganistanu.

Gutereš je apelovao na talibanske vlasti da “osiguraju jednak pristup obrazovanju” na svim nivoima, rekao njegov portparol Stefan Dižarik, prenosi rtcg.me.

“Generalni sekretar ponavlja da uskraćivanje obrazovanja ne samo da krši jednaka prava za žene i devojčice, već će imati razoran uticaj na budućnost zemlje”, navodi se u saopštenju portparola.

Talibanske vlasti juče su odlučile da do daljeg zabrane devojkama da idu na univerzitet.

“Obaviješteni ste da primenite naredbu o obustavljanju obrazovanja žena do daljeg”, navodi se u pismu ministarstva za visoko obrazovanje upućenom univerzitetima.

Ta zabrana dolazi manje od tri mjeseca pošto je nekoliko nekoliko hiljada djevojaka i žena polagalo prijemne ispite na univerzitetima širom zemlje.

Srednjoškolkama je ranije zabranjeno da pohađaju školu.

Talibani, koji su došli ponovo na vlast u avgustu 2021, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili strogom tumačenju islama, koji je označio prvi period njihovog vladanja od 1996. do 2001. godine.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content