Gusinje bez banke, policijske stanice i redovnog prevoza

Piše: Objavljeno: 13/02/2024
featured image

Foto: rtcg.me

Gusinje nijednu bankarsku filijalu, pa čak ni bankomat, tako da su zaposleni, penzioneri i privatni preduzetnici iz tih opština prinuđeni da skoro svakodnevno idu u Plav zbog bankarskih usluga.

Osim toga, Gusinjanima fali policijska stanica, redovan autobuski prevoz, ali i kvalitetna zdravstvena usluga. 

Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić kazao je u emisiji “Mreža” da u zdravstvenoj ambulanti u Gusinju ima manjka paedijatara, piše rtcg.me.

“To je jedan od gorućih problema. U Domu zdravlja u Plavu rukovode tom ambulantnom, pa je to i njihov problem. Razgovarao sam sa direktorom Doma zdravlja, pa sam predložio da dobijemo pedijatra makar tri puta nedjeljno. Radimo na tom modelu da motivišemo doktore, naravno sa platom”, rekao je Balić. 

Sa druge strane, mještani se žale. Nedostaje im dobra infrastruktura, ali i redovan autobuski prevoz. Da bi pošli do Plava i završili sve obaveze, moraju da plate taksi uslugu koja, kako tvrde, papreno košta. 

“Ništa nema u Gusinje. Troškova je toliko mnogo, a za sve mora da idemo u Plav. Jadan je i gadan život ovdje ko ostane. Taksi prevoz je skup, uzme nam od 10 do 20 eura”, požalila se jedna mještanka. 

Balić je tokom gostovanja na RTCG podsjetio da se sedam godina rekonstruiše stanica policije. Kad se sve odradi, mještani Gusinja će u stanici moći da podižu sva potrebna dokumenta upravo u tom objektu. 

“Pokrenuli smo neke inicijative, tako da smo došli do dogovora i nadam se da će građani Gusinja uskoro imati stanicu. Želimo da otvorimo sve isntitucije, kao što je na primjer poreska uprava i da povećamo broj zaposlenih”, poručio je Balić. 

U dijaspori živi više Gusinjana nego u rodnoj grudi

Balić je podsjetio da se demografska slika nije previše promijenila od posljednjeg popisa. 

“Imamo 600 stanovnika više nego na popisu 2011. godine. Razlog je taj što smo 2014. godine dobili opštinu, a može se i reći da podaci 2011. godine nijesu bili relevantni”, kazao je on Balić.

Ipak, primijetio je da je u Gusinju od sveukupno popisanih stanova, čak 30 odsto prazno.

“U našoj dijaspori živi dva puta više Gusinjana nego u rodnoj grupi”, dodao je Balić. 

Poručio je da lokalna uprava radi na tome da se u ovom gradić prestane sa iseljavanjem stanovništva. 

“Zaista želimo da mladi ostanu na svojim ognjištima”, zaključio je Balić. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content