Gugl plaća 3,8 miliona dolara zbog diskriminacije žena iz Azije

Piše: Objavljeno: 02/02/2021
featured image

Foto: dartmouth.edu

Američko Ministarstvo rada saopštio je da je kompanija Gugl prihvatila da plati 3,8 miliona dolara poslije optužbi o diskriminaciji prema ženama iz Azije.

Najvećim dijelom te sume biće plaćena odšteta za 2.565 žena zaposlenih u Guglu na mjestu inženjera, kao i za 3.000 kandidatkinja ili kandidata azijskog porijekla koji nijesu bili izabrani na ta mjesta, navelo je sinoć Ministarstvo rada.

Gugl je saopštio da je diskriminacija primećena za vrijeme rutinske interne analize i da je kompanija prihvatila da isplati tu sumu da bi ispravila situaciju, istovremeno negirajući da je prekršila zakon, prenosi rtcg.me.

“Mislimo da svako treba da bude plaćen prema poslu koji obavlja, a ne prema tome ko je, i investiramo velike iznose da učinimo da proces zapošljavanja i kompenzacija bude pravedan”, rekla je portparolka Gugla za agenciju Frans pres.

Ona je rekla da Gugl sada analizira podatke o platama i traži nepravilnosti i izrazila zadovoljstvo što se rješavaju problemi o navodnoj diskriminaciji.

Prema Ministarstvu rada jedna analiza je otkrila razlike u platama zaposlenih u centrima Gugla u Silicijumskoj dolini i u američkoj državi Vašington na sjeverozapadu SAD.

Zvaničnica američkog Ministarstva rada rekla je u saopštenju da diskriminacije u platama ostaju sistemski problem.

Problemi u Guglu spadaju u kontekst optužbi o seksističkoj kulturu i tehnološkoj industriji Silicijumske doline, gdje dominiraju muškarci.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava