Grupa žena demonstrirala u Kabulu tražeći svoja prava

Piše: Objavljeno: 30/05/2022
featured image

Grupa od oko 20 Avganistanki demonstrirala je juče u Kabulu uz uzvike “hljeb, rad, sloboda”, protiv restrikcija koje su talibani uveli ženama i njihovoj slobodi u Avganistanu.

Od povratka na vlast u avgustu prošle godine, talibani, islamistički fundamentalisti postepeno oduzimaju slobode koje su žene osvojile poslednjih 20 godina od pada prethodnog režima talibana (1996-2001).

“Školovanje je moje pravo. Otvorite ponovo škole”, takođe su skandirale demonstrantkinje, među kojima su mnoge nosile veo koji prekriva lice, okupljene ispred ministarstva obrazovanja.

Hodale su nekoliko stotina metara prije nego što su ih zaustavili talibani u civilu koji su došli da spriječe demonstracije, prnosi rtcg.me.

“Htjele smo da pročitamo izjavu ali talibani nam nisu dozvolili”, rekla je poslije marša jedna od učesnica Žolija Parsi.

“Uzeli su mobilne telefone nekih devojaka i takođe su nas spriječili da slikamo ili snimamo video našeg protesta”, dodala je ona.

Od povratka na vlast talibani su uveli niz restrikcija civilnom društvu, među kojima se veliki dio odnosi na to da se žene povinuju njihovom strogom pogledu na islam.

U velikoj mjeri su isključili žene iz javnih poslova, ograničili su im prava kretanja, zabranili pristup djevojčicama višim razredima osnovne škole i gimnazijama.

Poslednja restrikcija uvedena je početkom maja, kada je vlada objavila dekret koji je odobrio vrhovni vođa talibana i Avganistana Hibatulah Ahundzada, kojim se nalaže da žene obavezno moraju da nose integralni veo u javnosti.

Talibani su precizirali da su oni za to da se nosi burka, ali da će biti tolerisani i drugi tipovi velova koji dozvoljavaju samo da se vide oči.

Takođe su ocijenili da bi bilo bolje za žene da ostanu kod kuće sem ako imaju neki hitan razlog za izlazak.

Nove mjere izazvale su osudu međunarodne zajednice.

Talibani su u petak odbili poziv Savjeta bezbjednosti UN da povuku te restrikcije, ocijenivši da je “neosnovana” zabrinutost izražena oko tih pitanja.

U prethodne dvije decenije Avganistanke su stekle nove slobode, vratile su se u škole i tražile poslove u svim sektorima društva, iako je zemlja ostala društveno konzervativna.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content