Gradonačelnik Londona traži da se mizoginija proglasi zločinom iz mržnje

Piše: Objavljeno: 25/09/2021
featured image

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozvao je zakonodavce da mizoginiju okvalifikuju kao zločin iz mržnje.

Gostujući u ITV programu „Good Morning Britain“, gradonačelnik Kan je nasilje nad ženama i djevojkama opisao kao epidemiju.

– Između prošlogodišnjeg Međunarodnog dana žena i ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, 180 žena je ubijeno rukama muškaraca širom naše zemlje. Imamo epidemiju kada je u pitanju nasilje nad ženama i djevojčicama – rekao je Kan.

Kan je dalje rekao da su djevojčice primorane da mijenjaju način oblačenja na putu do škole zbog načina na koji ih dječaci tretiraju, prenosi pobjeda.me.

– Mislim da moramo mizoginiju da proglasimo zločinom iz mržnje. Mislim da bi uznemiravanje žena u javnom prostoru trebalo biti krivično djelo – dodao je Kan.

Gradonačelnik je te komentare iznio u sjenci ubistva nastavnice u osnovnoj školi prošlog vikenda. Sabina Nes (28) napadnuta je dok je šetala od kuće kako bi se sastala sa svojim prijateljima u petak uveče.

Njeno tijelo pronađeno je u blizini društvenog centra OneSpace u ulici Kidbruk Park Road u Griniču u subotu, skoro 24 časa nakon ubistva.

U julu je britanska Vlada objavila strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, obećavajući bolje usluge podrške manjinskim zajednicama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content