Građni po minusima i kreditnim karticama duguju skoro 39 miliona eura

Piše: Objavljeno: 12/10/2023
featured image

Dugovanja građana po osnovu dva najskuplja vida zaduživanja, minusa po tekućem računu i kreditnih kartica, iznose na kraju februara skoro 39 miliona i povećana su u odnosu na uporedni godišnji period za 3,86 miliona eura. To pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

“Prema podacima koji su na kraj februara prijavljeni kreditnom registru dugovanja građana po osnovu dozvoljenih minusa po računu su iznosila 23,082 miliona eura, a za kreditne kartice 15,877 miliona eura. Dugovanja po osnovu dozvoljenih minusa po računu u odnosu na isti period prethodne godine su se povećala za 2,58 miliona, odnosno 12,62 odsto, a po osnovu kreditnih kartica za 1,28 miliona, odnosno 8,24 odsto”, rečeno je “Vijestima” u CBCG.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa za dozvoljene minuse po računu odobrene građanima na kraju februara ove godine iznosila je 14,44 odsto i u odnosu na uporedni period prethodne godine se smanjila za 0,27 procentnih poena, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa za kreditne kartice iznosila 11,31 odsto, i u odnosu na uporedni period prethodne godine se smanjila za 0,72 procentnih poena.

Iz vrhovne monetarne institucije nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” kakva je politika banaka za korišćenje ovih dvaju proizvoda u ovoj u odnosu na prethodne dvije godine, odnosno da li su pooštreni pojedini uslovi za korišćenje.

“Dozvoljeni minus po tekućim računima, kao najskuplji vid kreditiranja, građani bi trebalo da koriste što kraće u cilju smanjenja troškova kamate koja se obračunava na dnevnom nivou. Kamatna stopa je tržišna kategorija koju kreiraju ponuda i tražnja finansijskih usluga na tržistu i trebalo bi da bude čist produkt zdrave konkurencije”, jedna je od ranijih preporuka Centralne banke.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content