Građani zabrinuti: Veće plate ne znače i više hrane na stolu

Piše: Objavljeno: 24/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Minimalna potrošačka korpa, prema podacima Monstata, veća je za više od 100 eura u odnosu na prošlogodišnju. U julu ove godine iznosila je 761,2 eura. Međutim, kako kaže analitičar Mirza Mulešković, to nije realno stanje.

“Vidimo da je ta stopa mnogo veća i da građani iako je došlo do povećanja minimalne i prosječne zarade se sa nelagodom prihvataju nove situacije i govore da je njihov životni standard lošiji nego prije povećanja zarada”, kazao je Mulešković za TVCG.

Da veće plate ne znače i više namirnica na stolu uvjerili su se građani Crne Gore ove godine. Kako bi se izborili s nekontrolisanim rastom cijena, primorani su da se odreknu kvalitetnijih proizvoda i doskorašnjih navika, piše rtcg.me.

Kvalitet znači i veće cijene, a jasno je da za prehranu, u minimalnu potrošačku korpi koja, prema podacima Monstata, iznosi 349 eura, ne može da stane mnogo. Najvise novca potrebno je izdvojiti za mlijeko, sir i jaja, skoro 100 eura, a najmanje za ribu tek nekoliko eura. Zato građani kako bi i osnovno mogli da priušte, dovijavaju se na različite načine.

Zabrinutost građana ne iznenadjuje tim prije sto se sa zvaničnih adresa najavljuje teška jesen.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content