Golub mira poslao snažnu poruku o slozi i njegovanju različitosti

Piše: Objavljeno: 11/06/2024
featured image

Foto: Saška Rončević

Na terasi hotela Princess u Baru, 8. juna održano je drugo veče regionalne manifestacije Golub mira.

Mirovni događaj okupio je preko 300 gledalaca koji su uživali u spektakularnoj večeri.

Ovogodišnji program festivala je znatno proširen pa je obuhvatao više umjetnosti: književnost, slikarstvo. ples, modni dizajn. Podijeljen je u dvije večeri, prvu za poetsko veče i modnu izložbu, drugo za modne revije i plesne tačke. Drugo veče predstavilo se šest dizajnera sa svojim kolekcijama, i još 14 njih sa tematskom haljinom. Haljine su nosile dame koje su dale svoj doprinos društvu i zemlji iz oblasti kojima se bave. Iz oblasti medija priznanje su bile Dragana Mrkić, urednica na javnom servisu i Rajka Raičević, programska direktorica Adria televizije.

Dame su prošetale u unikatnim tematskim kreacijama i pružile podršku festivalu, piše portal adria.tv.

Program su vodili voditelji Adria televizije: Miljan Živković i Mirjana Muratović

Golub mira je međunarodni festival umjetnosti i mode koji za cilj ima povezivanje ljudi različitih vjera, nacija, tradicije kroz umjetnost i modu.

Ovaj mirovni projekat ima humanitarni i apolitični karakter, a misija mu je promocija multikulturalnosti u zemljama regiona. Prvi festival održan je 2019. godine u Bosni i Hercegovini kao ideja dizajnera Diaza Kove, a već drugu godinu za redom održava se u Crnoj Gori. Prethodne godine održan je u Vladinom domu na Cetinju, a ove godine domaćin je bio hotel Princess u Baru.

Direktorica organizacionog odbora festivala, novinarka Katarina Lukovac, za portal Adria ne skriva svoje zadovoljstvo da bude organizator ovako humane i mirovne manifestiacije, ali ističe da je imala ogromnu odgovornost i obavezu da sve bude na visokom nivou:

,,Zaista mi je bila ogromna čast, ali i odgovornost organizovati ovako sveobuhvatan događaj. Dio festivala bile su veoma značajne, cijenjene i uticajne ličnosti, što među učesnicima, tako i u publici. Trebalo je opravdati njihova očekivanja, ali, sudeći po reakcijama gledalaca, tako je i bilo. Drugo veče proteklo je u duhu multikulturalnosti, što me posebno raduje, jer je sama vizija festivala da ugosti pripadnike svih vjera, nacija i kultura u raznim gradovima regiona. Preko 300 zvanica, ali i posjetilaca sa šetalista, imali su priliku da uživaju gledajući različite modne, ali i plesne stilove”, kaže ona.

Direktorica naglašava da bez tima profesionalaca ovaj događaj ne bi bio ni upola ovako veličanstven:

,,Posebnu zahvalnost dugujem timu koji je bio zadužen za isticanje ljepote naših učesnica na čelu sa Draganom Škobalj za šminku, Olgom Bulatović za frizuru, ali i ljepotu ambijenta čiju divnu dekoraciju je radila Biljana Petričević. Iza objektiva bili su fantastični Marko Zarubica i Saška Rončević čije djelo će ostaviti trag na ovo nezaboravno veče”, kaže ona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content