Goldman Saks otpušta 3,2 hiljade zaposlenih

Piše: Objavljeno: 10/01/2023
featured image

Foto: supercryptonews.com

Goldman Saks će otpustiti manje zaposlenih nego što se očekivalo, ali je rez itekako dubok.

Globalna investiciona banka otpustiće čak 3,2 hiljade zaposlenih počevši od srijede, kazao je izvor upoznat s planovima firme, prenosi SEEbiz.

To predstavlja 6,5 odsto od 49,1 hiljadu zaposlenih koje je Goldman imao u oktobru, što je ispod osam odsto prijavljenih u decembru kao gornja granica mogućih rezova.

Konačna brojka, koju je ranije objavio Bloomberg, rezultat je internih rasprava između poslovnih zvaničnika i najvišeg rukovodstva tokom decembra.

Izvršni direktor Goldmana, David Solomon, počeo je sezonu otpuštanja na Wall Streetu u septembru, a zatim je odlučio sprovesti najveće rezove u industriji dosad. Broj zposlenih porastao je tokom posljednje dvije godine kao odgovor na procvat poslova i aktivnosti trgovanja, ali dobra vremena nijesu potrajala: IPO izdavanje palo je 94 odsto prošle godine zbog iznenada negostoljubivih tržišta.

Sada, uz zabrinutost da će se ekonomija dodatno usporiti ove godine, Goldman povlači broj zaposlenih u slučaju da se izdavanje dionica i obveznica te spajanja ne oporave. Solomon takođe smanjuje svoje ambicije u potrošačkom bankarstvu, što je rezultiralo dijelom otpuštanja.

Ostale investicione banke će u predstojećim sedmicama zauzeti stav “čekati i vidjeti”. Ako prihodi budu ispod procijenjenih u februaru i martu, industrija bi mogla otpustiti više radnika, rekla je osoba upoznata s procesima vodeće kompanije s Wall Streeta.

Goldmanov potez uslijedio je nakon manjih rezova Morgan Stanleya, Citigroupa i Barclaysa posljednjih mjeseci. Credit Suisse, koji je usred restrukturiranja, najavio je da će otpustiti 2,7 hiljda zaposlenih u posljednja tri mjeseca prošle godine i ima za cilj ukidanje devet hiljada radnih mjesta do 2025.

U međuvremenu, Goldman još napreduje s planovima za zapošljavanje mlađih bankara i na drugim područjima po potrebi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content