Godinu dana autoputa: Zbog brze vožnje sankcionisano 2.232 vozača

Piše: Objavljeno: 12/07/2023
featured image

Foto: Ilustracija,MKI/arhiva

Trinaestog jula je godina dana od puštanja u saobraćaj prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa i 18 godina od kada je u funkciji tunel “Sozina” sa prilaznim saobraćajnicama. I jedan i drugi objekat, kao djelovi jedinstvenog autoputa kome težimo, u svom vremenskom okviru predstavljaju značajne objekte putne infrastrukture od posebnog značaja za Crnu Goru, kazao je direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Na ovaj jubilej, kroz statistički prikaz podataka o broju vozila koji je prošao autoputem, prihodu ostvarenom po osnovu naplate putarine i drugim informacijama koje smatramo bitnim za prezentaciju svega što smo radili u prethodnom periodu od godinu dana i video materijal, približićemo građanima Crne Gore i zainteresovanim medijima izazove koji su nas pratili u prethodnoj godini kada je u pitanju prioritetna dionica autoputa od Smokovca do Mateševa, kao i aktivnosti Monteputa preduzete na upravljanju i održavanju ovog zaista zahtjevnog putnog pravca”, ističe Ljiljanić.


Monteput je, dodaje, realizovao sve aktivnosti na kadrovskoj i tehničkoj osposobljenosti da zadatke iz okvira svoje nadležnosti  obavljamo profesionalno, na najbolji mogući način.
“Od otvaranja autoputa i početka naplate putarine, odnosno od od 21.7.2022. do 11.7.2023. godine, auto-putem je prošlo 2.157.601 vozilo, a rekordan broj prolazaka vozila ostvaren je 7.8.2022., kada tada je auto-putem prošlo 14.325 vozila. U navedenom periodu, od naplate putarine sa autoputa prihodovano je 8.749.820 eura”, kazao je Ljiljanić.

Cilj im je, dodaje, da u narednom periodu povećaju broj korisnika elektronska naplate putarina, koja trenutno ima udio od 15 odsto ukupne naplate putarine, i tu vide prostor za znatno uvećanje ovog procenta.
“Trenutno smo u fazi unaprjeđenja sistema naplate putarine, proširenja naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja uslova potrebnih da spremni započnemo promociju upotrebe ENP-a. Cijena Tag uređaja iznosi 20 eura, dok minimalna uplata na korisnički račun iznosi 50 eura za fizička lica, odnosno 112,50 eura za pravna lica, i na taj način korisnici ostvaruju popust od 10% na cijenu putarine”, objasnio je Ljiljanić.

Za godinu dana, na autoputu je zabilježeno ukupno 50 saobraćajnih nezgoda, smrtno stradalih nije bilo, sa povrijeđenim licima ukupno 12 saobraćajnih nezgoda.
“Lake tjelesne povrede zadobilo je ukupno 13 lica, teške tjelesne povrede ukupno 2 lica. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta. Obustave saobraćaja su vršene nakon težih incidenata koji zahtjevaju uviđaje i imali smo 14 slučajeva zatvaranja saobraćaja, koja su u prosjeku trajala oko 1.5 časova”, ističe Ljiljanić.
Saradnja sa Upravom policije i Mobilnom jedinicom saobraćajne policije je, kaže on, na visokom nivou i u nastavku su podaci zabilježenih prekršaja u prethodnih 12 mjeseci.
“Prekršaji prekoračenje brzine  – ukupno sankcionisanih 2.232 vozača. Prekršaji prisustvo alkohola u organizmu – ukupno sanicionisanih prekršaja 35 vozača. Prekršaji neregistrovana vozila i vozači bez položenog vozačkog ispita – ukupno sankcionisanih 300 vozača. Ostali prekršaji – ukupno sankcionisanih prekršaja 330 vozača. Posebno treba istaći da je ukupno lišeno slobode 44 lica  zbog prekršaja prekoračenja brzine (22) i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u organizmu (22)”, navodi Ljiljanić.
Na prioritetnoj dionici, Smokovac – Mateševo, planski je predviđena izgradnja dvije benzinske stanice sa pratećim sadržajima.
“U toku je priprema tenderske dokumentacije. Tokom septembra planiramo objavljivanje tendera za dugoročni zakup lokacije. Nakon izbora najpovoljnije ponude i zaključenja ugovora, u roku od godinu dana možemo očekivati da benzinske stanice sa pratećim sadržajima budu otvorene, što će upotpuniti uslugu na auto-putu”, kazao je Ljiljanić.
Monteput se priprema i za naredne dionice autoputa.
Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content