Glavni grad će pomoći u širenju kapaciteta za rad sa žrtvama nasilja

Piše: Objavljeno: 29/04/2023
featured image

Foto: podgorica.me

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević iskazao spremnost Glavnog grada da pruži punu podršku budućim aktivnostima Centra za ženska prava ali i da u infrastrukturnom i prostornom smislu da doprinos u širenju kapaciteta za rad i za lica kojima je potreban smještaj- saopšteno je nakon sastanka sa predstavnicima Centra na čelu sa Majom Raičević.

Na sastanku su razgovarali o mogućnostima za veću uključenost lokalnih institucija kada je riječ o unapređenju ambijenta u kojima djeluju ove i srodne organizacije.

Rakčević je pohvalio rad Centra za ženska prava koji već godinama prati i kazao da zaštita ljudskih prava, a posebno prava žena i djece žrtava nasilja, moraju biti prioritetna pitanja koja okupljaju i obavezuju cjelokupnu društvenu zajednicu.

“On je kazao da to što su nadležnosti na lokalnom nivou dosta manje, ne umanjuje značaj želje i potrebe da se u mjeri mogućeg pruži podrška unapređenju položaja žena koje su žrtve porodičnog nasilja. Zamjenik gradonačelnice je iskazao spremnost Glavnog grada da pruži punu podršku budućim aktivnostima Centra, ali i da u infrastrukturnom i prostornom smislu da doprinos u širenju kapaciteta za rad i za lica kojima je potreban smještaj”, navodi se u saopštenju.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević je podsjetila da je prošle godine potpisan Memorandum o saradnji sa Glavnim gradom, koji predviđa obezbjeđivanje smještaja za žrtve porodičnog nasilja.

“Ona je pojasnila da Centar nudi specijalizovane usluge za žene i djecu sa iskustvom nasilja u porodici, koja uključuju besplatnu pravnu pomoć, pravno zastupanje, psihološku podršku, ali da nedostaju prostorni kapaciteti, te da očekuju podršku Glavnog grada kako bi mogli da efikasnije realizuju aktivnosti i da pruže kvalitetnu zaštitu žrtvama nasilja”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je porodično nasilje jedan od najočitijih društvenih problema i da se sa jednakom odgovornošću prema njemu moramo odnositi svi, da moramo hrabriti žrtve nasilja da ne ćute o problemu, a isto tako pružiti značajnu podršku organizacijama koje se bave ovim pitanjima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content