Gimnazija ” Sveti Sava” počela sa radom

Piše: Objavljeno: 05/09/2023
featured image

Nastava u pravoslavnoj Gimnaziji “Sveti Sava“ u Podgorici počela je juče, a dok se ne završe radovi na Bulevaru Veljka Vlahovića u naselju Stari aerodrom, nastava će se privremeno odvijati objektu kod crkve Svetog Đorđa pod Goricom.

Ove školske godine nastava u ovoj obrazovnoj ustanovi će se odvijati u jednom odjeljenju prvog razreda.

Kako su kazali Portalu RTCG iz Uprave škole, časovi će se održavati od ponedjeljka do petka u prijepodnevnoj smjeni.

Nastavni čas traje 45 minuta, a u toku jednog dana učenici mogu imati najviše sedam časova.

“Ostatak dana biće predviđen za razne dodatne aktivnosti, individualni rad sa đacima, sportske aktivnosti, a sve u cilju razvijanja i usmjeravanja specifičnih darova svakog učenika”, kazali su iz Gimnazije.

Učenici će imati 14 obaveznih predmeta sa sedmičnim fondom od 28 časova i tri časa obaveznih izbornih predmeta tokom radne sedmice.

A pored jezika, prirodnih nauka, istorije, psihologije, sociologije đaci će učiti i o predmetima vjerske sadržine.

U klupama će se izučavati katihizis, dakle osnovne teme pravoslavnog bogoslovlja, biblijske i crkvene istorije, bogosluženja i hrišćanske etike. Tu je i crkveno pjevanje sa crkvenoslovenskim jezikom.

Iz Uprave kažu da će učenici imati mogućnost da prema nastavnom planu i programu, pored obaveznih predmeta biraju i neke od obaveznih izbornih predmeta, a shodno važećoj listi.

Sveštena lica neće biti angažovana kao predavači

Pravoslavna gimnazija je licencirana od strane nadležnog državnog organa, što znači da će pružiti mogućnost daljeg školovanja kao i bilo koja druga srednja škola, odnosno gimnazija.

Iz Uprave su saopštili da su za nastavu angažovali licencirane profesore sa dugogodišnjim radnim iskustvom u crnogorskim osnovnim i srednjim školama.

“Kako sada stvari stoje, sveštena lica neće biti angažovana kao predavači”, naveli su iz Uprave za Portal RTCG.

Škola obezbijedila udžbenike, biće i besplatne užine

Učenici koji su željeli da upišu ovu školu prijavljivali su se od početka juna.

Svi prijavljeni đaci imaju završenu osnovnu školu, a upis se vršio na osnovu opšteg uspjeha u posljednjem ciklusu osnovne škole.

“Za upis se vrednovao i uspjeh na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja, uspjeh iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika, matematike i nastavnih predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u posljednjem ciklusu osnovne škole i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja”, naveli su iz Uprave škole.

Napomenuli su da će svi đaci imati besplatnu užinu, a obezbijeđeni su im i udžbenici za ovu školsku godinu.

Vlada Crne Gore je prošle godine zadužila Ministarstvo prosvjete da isplati 450 hiljada eura za osnivanje Srednje vjerske škole Gimnazija “Sveti Sava” iz Podgorice.

Još 450.000 eura otišlo je za Srednju vjersku školu Gimnaziju “Mitropolit hadži Sava Kosanović” iz Nikšića.

Odluku o osnivanju Gimnazije “Svrti Sava” donijela je Mitropolija crnogorsko-primorska, a s tim u vezi Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta upućen je zahtjev za licenciranje ustanove za izvođenje obrazovnog programa opšte gimnazije.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content