Galerija „Zor“: Duh crnogorske tradicije, kreativnosti i ljepote

Piše: Objavljeno: 08/06/2022
featured image

Galerija „Zor“, smještena u centru Podgorice, mjesto je koje odiše kretivnošću, tradicijom i vanvremenskom ljepotom motiva crnogorske kulture.

Vlasnica ove galerije, Mara Vukanić, već desetak godina pravi ručne radove inspirisane tradicijom Crne Gore, poput crnogoske narodne nošnje, košulja, stilizovanih haljina, pojaseva, poklona i predmeta koji sadrže različite vrste veza.

„Sasvim slučajno sam se počela baviti ovim poslom, iz želje da radim ono što volim. Malo po malo, od nekih jednostavnijih stvari i ručne izrade, priširivao se posao usljed potražnje, najviše za crnogorskom košuljom i ošvice koja može da se aplicira na više različtih proizvoda“, navodi Vukanić.

Ona ističe da joj je najdraži dio ovog posla to što ima priliku da kreira haljine, košulje i druge odjevne komade, na kojima primjenjuje različite vrste veza.

„Materijali su divni, prirodni – pamuk, lan, svila, viskoza, nešto što može da se nosi na gala premijerama, ili u svakodnevnoj šetnji. Cilj mi je bio da se naša dvina nošnja počne nositi, a ona kao kompletna nije svakodnevno nosiva. Ali kad se ukombinuje sa nekim modernim stvarima, onda to stvarno izgleda posebno i drugačije, a smatram da nam je to potrebno u ovom vremenu kada smo svi vezani za neke iste stvari“, kaže Vukanić.

Klijenti su raznovrsni – od domaćih kupaca, stranaca, do naših ljudi koji su u inostranstvu, a veliki dio njih čini mlađa populacija, što joj je, kako ističe, izuzetno značajno.

„Jedna zemlja, jedan narod bez svoje tradicije ne postoje. Tradicija i patriotizam – sve je to nešto što bi svi mi trebali da nosimo u srcu i da radimo na tome da to očuvamo“, zaključila je Vukanić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content