FZO: Mijenjaće osnovnu i doplatnu listu ljekova

Piše: Objavljeno: 11/06/2021
featured image

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) saopštio je da nadležne komisije rade na promjeni osnovne i doplatne liste ljekova, kako bi građani imali mogućnost da lakše i jeftinije dođu do terapije.

Listu terapija koja je donesena 2018. godine čine osnovni ljekovi koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje i doplatni koje plaćaju građani.

Građani koji imaju hronične zdravstvene probleme obratili su se redakciji Dana dopisom u kojem ističu da Crna Gora ima najskuplju listu ljekova u regionu, zbog čega znatan dio medikamenata koji im propišu ljekari moraju da kupuju.

“Trenutno se radi na izmjeni i dopuni liste i oblikovanju cijena u cilju što bolje dostupnosti ljekova pacijentima i građanima. U toku je rad zajedničkih komisija Fonda i Ministarstva finansija, ispitivanje i analiza mnogih faktora koji utiču na cijene. Nama je svima cilj da dođemo do jeftinih ljekova. Pokušaćemo da utvrdimo potrebe pacijenata i koje terapije su najpotrebnije za kvalitetno zbrinjavanje pacijenata”, kaže direktor Fonda Dragoslav Šćekić.

U dopisu pacijenata navodi se da svakog mjeseca za kupovinu tableta za povišeni krvi pritisak, bolesti srca i dijabetes moraju da odvoje oko 50 eura.

“Ljekovi su kod nas izuzetno skupi, a prema nekim procjenama, pojedine terapije su i po četiri puta skuplje nego u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Smatramo da treba nešto da se preduzme jer nijesmo u mogućnosti da svakog mjeseca odvajamo po 50 i više eura da bismo kupili ljekove koje nam propiše specijalista”, ukazali su građani u dopisu.

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za Dan da ove godine treba očekivati smanjenje izdavanja ljekova na teret Fonda jer su građani primorani da kupuju deficitarne ljekove zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta.

Čirgić kaže da kada je riječ o kupovini ljekova, veliki problem je jedna grupa proizvoda koji ne pripadaju ljekovima, već su dodaci ishrani suplementi ili dijetetska sredstva, koja se reklamiraju preko komercijalnih medija, ali i preporučuju od strane ljekara, pa se kupovinom takvih proizvoda pacijenti dovode do izlaganja troškovima.

“Kako bi se procenat potrošnje na teret sredstava FZO povećao, smatram da je neophodno dalje raditi na edukaciji ljekara o sastavu liste ljekova i podsticanju na propisivanje raspoložive terapije sa te liste na teret sredstava Fonda”, kaže Čirgić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava