Francuska uništava milione kovanica eura

Piše: Objavljeno: 14/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Francuska je uništila i popravila 27 miliona kovanica eura nakon što od Evropske unije nije zatražila odobrenje za promjenu dizajna kovanice.

U novembru prošle godine javno preduzeće Monnaie de Paris izradilo je kovanicu s novim uzorkom u apoenima od deset, 20 i 50 centi. Nakon toga je utvrđeno da isticanje EU zvjezdica nije u skladu s vrlo preciznim zahtjevima Evropske komisije.

Prema zakonu Unije, zemlje mogu mijenjati nacionalno lice kovanica svakih 15 godina, ali za to im je potrebno odobrenje Evropske komisije i ostalih država članica, koje moraju biti obaviještene i imaju sedam dana za podnošenje prigovora, prenosi SEEbiz.

Francuska se neformalno obratila Komisiji u novembru, prije nego što je zvanično tražila odobrenje.

Međutim, proizvodnja novih kovanica počela je bez odobrenja EU. Francuska je tada neslužbeno upozorena da novi dizajn kovanice nije u skladu s pravilima EU.

Portparol Evropske komisije odbio je komentarisati neformalnu korespondenciju s Francuskom, ali je potvrdio da je ta zemlja 12. decembra predala revidirani dizajn kovanice koji je Unija prihvatila 21. decembra.

Nove kovanice trebalo je da budu predstavljene tokom posjeta ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mairea sjedištu spomenute kompanije koja proizvodi kovanice. Ne čudi što do posjete nije došlo.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content