Fiskalni rizici poslovanja državnih preduzeća rastu

Piše: Objavljeno: 05/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Pandemija koronavirusa negativno je uticala na poslovanje i finansijske rezultate preduzeća koja su u većinskom državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave, smanjena im je profitabilnost, a ukupne obaveze su porasle, pokazalo je istraživanje Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

Istraživanje, koje je obuhvatilo 25 najvećih od ukupno oko 150 kompanija u većinskom državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave, pokazalo je da su neznatna poboljšanja postignuta u prošloj godini u odnosu na 2020, piše rtcg.me.

Ipak, ukupni rezultati ovih preduzeća, koji čine oko 85 odsto aktive svih privrednih društava u većinskom vlasništvu države/lokalnih samouprava, i dalje su nepovoljniji u odnosu na 2019. godinu.

„Fiskalni rizici njihovog poslovanja su povećani, u odnosu na pretpandemijski period. Ukupne obaveze na nivou analiziranih 25 državnih preduzeća su u prošloj godini bile veće 14 odsto u odnosu na 2019, a povećano je i njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP)“, navodi se u saopštenju CEES-a.

Posmatrano sektorski, najpovoljniji rezultati i najniži fiskalni rizici u periodu 2018-2021. su ostvareni u sektoru snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom, u kome posluju najveća privredna društva u većinskom vlasništvu države.

„Pri tome su u nekim društvima u ovom sektoru poput Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) finansijski rezultati pogoršani, bilježeći negativan poslovni rezultat“, dodaje se u saopštenju.

Sektor saobraćaj i skladištenje, kao drugi najveći sektor u kome posluju privredna društva u većinskom vlasništvu države, karakterišu veoma visoki fiskalni rizici, kako prije tako i nakon pandemije.

„Pri tome su pokazatelji likvidnosti i solventnosti poslovanja nekih društava u ovom sektoru, poput Aerodroma Crne Gore, u prošloj godini poboljšani, ali su bili ispod nivoa iz 2019. Barska plovidba, Crnogorska plovidba, Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz u prošloj godini, kao i prethodnih godina karakterišu visoki fiskalni rizici”, pokazalo je istraživanje.

Prema analizi CEES-a, u oko 150 privrednih društava u većinskom vlasništvu države/lokalne samouprave, zaposleno je oko 17,5 hiljada osoba. Broj zaposlenih na nivou 25 analiziranih društava u periodu od 2019. se smanjuje što je rezultat smanjenja zaposlenosti u preduzećima Aerodromi Crne Gore, Željeznička infrastruktura, Barska plovidba, Vodovod i kanalizacija Podgorica i Institut “Simo Milošević”.

S druge strane, snažan rast zaposlenosti u postpandemijskom periodu, zaključno sa prošlom godinom, karakterističan je za CEDIS, Poštu Crne Gore, Rudnik uglja Pljevlja, Vodovod i kanalizaciju Nikšić, Vodovod i kanalizaciju Herceg Novi, što nepovoljno utiče na njihove ukupne obaveze.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content