Finansijska stabilnost očuvana ali postoje rizici

Piše: Objavljeno: 06/05/2023
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Finansijska stabilnost je i dalje očuvana, ali postoje rizici čija bi eventualna materijalizacija uticala na intenziviranje postojećih, kao i pojavu novih ranjivosti, naročito u realnom sektoru, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

To se, kako je saopšteno na sjednici, dalje može odraziti na fiskalnu sferu i bankarski sektor.

„U cilju sagledavanja situacije i ocjene finansijske stabilnosti u zemlji, članovi Savjeta su na današnjoj sjednici razmatrali aktuelne makroekonomske pokazatelje i trendove“, navodi se u saopštenju nakon sjednice.

Na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost saopšteno ej i da je uz rast industrijske proizvodnje i trgovine, prvi kvartal tekuće godine karakterisao i značajan rast u sektoru turizma, piše rtcg.me.

“Pa je tako broj dolazaka turista u prva tri mjeseca 2023. godine bio za skoro 62% veći u odnosu na isti period prethodne godine”, saopšteno je CBCG.

U istom periodu, kako dodaju, zablježen je i rast broja noćenja od 46%.

“Godišnja stopa inflacije, mjerena potrošačkim cijenama, u martu 2023. godine iznosila je 10,5%, što je značajno umanjenje u odnosu na decembar 2022. godine kada je iznosila 17,2%”, navodi se u saopštenju.

U bankarskom sektoru, kako navode iz CBCG, evidentirani su pozitivni trendovi.

“Pa je tako u prvom kvartalu ove godine zabilježen godišnji rast aktive banaka (18,5%), ukupno odobrenih kredita (11,6%), depozita (21,2%) i kapitala (20,2%). Nekvalitetni krediti na kraju marta 2023. godine iznosili su 215,6 miliona eura i činili su 5,62% ukupnih kredita, što je za 0,88 procentnih poena niže u odnosu na isti period prethodne godine”, ističu iz CBCG.

Kako se navodi u saopštenju CBCG, članovi Savjeta upoznati su sa predlogom nacionalne Fintech strategije koju je pripremila konsultantska Fintech firma Vendavi iz Londona, uz finansijsku podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), koja će biti upućena Vladi Crne Gore na usvajanje.

Sjednicom je predsjedavao Radoje Žugić, guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta a prisustvovali su članovi Savjeta – Aleksandar Damjanović, ministar finansija i Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content