Festival etnološkog filma od 1. do 3. septembra

Piše: Objavljeno: 27/08/2022
featured image

Foto: FEF RISAN 2022

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022 održaće se u Risnu od 1. do 3. septembra 2022. godine u organizaciji NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Ideja Festivala jeste da publici pruži da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podigne nivo svijesti o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa.

Ovogodišnje revijalno izdanje Festivala pripremljeno je na osnovu selekcije filmova režisera Vladimira Perovića.

Tokom trodnevnog programa biće prikazano 10 filmova iz 8 zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala. U dijelu pratećeg programa održaće se stručno predavanje i radionica na temu običaja vezanih za risansku svadbu, a govoriće etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević. Festival će se održati u Risnu na različitim lokacijama – dvorištu palate Ivelić, terasi nekadašnjeg Doma kulture i OŠ ”Veljko Drobnjaković”,  a planirano je i gostovanje Festivala za 4. septembar u Morinju, kada će biti prikazana tri filma.

,, Cilj nam je da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a ujedno publici i stvaraocima pružimo priliku boljeg razumijevanja, razmjena ideja i unaprjeđenja stvaralaštva”, navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content