Festival etnološkog filma od 1. do 3. septembra

Piše: Objavljeno: 27/08/2022
featured image

Foto: FEF RISAN 2022

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022 održaće se u Risnu od 1. do 3. septembra 2022. godine u organizaciji NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Ideja Festivala jeste da publici pruži da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podigne nivo svijesti o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa.

Ovogodišnje revijalno izdanje Festivala pripremljeno je na osnovu selekcije filmova režisera Vladimira Perovića.

Tokom trodnevnog programa biće prikazano 10 filmova iz 8 zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Australije, Irana i Nepala. U dijelu pratećeg programa održaće se stručno predavanje i radionica na temu običaja vezanih za risansku svadbu, a govoriće etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević. Festival će se održati u Risnu na različitim lokacijama – dvorištu palate Ivelić, terasi nekadašnjeg Doma kulture i OŠ ”Veljko Drobnjaković”,  a planirano je i gostovanje Festivala za 4. septembar u Morinju, kada će biti prikazana tri filma.

,, Cilj nam je da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a ujedno publici i stvaraocima pružimo priliku boljeg razumijevanja, razmjena ideja i unaprjeđenja stvaralaštva”, navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content