Fabrika zdravog čipsa u Rogamima; Kaluđerović: Zamisao mi se isplatila

Piše: Objavljeno: 18/08/2023
featured image


U Rogamima u Podgorici od 2016. godine radi fabrika za proizvodnju zdravog čipsa od jabuke “Natural fruit” koju je pokrenula vlasnica proizvodnog pogona Snežana Kaluđerović.O poslovanju ove mini fabrike i uspješnosti biznisa pričali smo sa vlasnicom i evo šta nam je kazala.

Fabrika za proizvodnju zdravog čipsa postoji duže od pet godina.Da li sada možete govoriti o isplativosti vaše zamisli? I jeste li na samom početku očekivali ovo što ste postigli?

Ovo je mala porodična sušara, koja proizvodi zdrave proizvode bez vještačkih dodataka. Zamisao mi se isplatila, iako ni nakon 5 godina ne radimo punim kapacitetom. Koristimo samo prvoklasno voće i povrće.Ako ono nije dostupno na tržistu, ili ne možemo da dostignemo cijenu koja bi pokrila troškove proizvodnje a bila dostupna većini građana, jednostavno ne sušimo nista.Da budem potpuno iskrena, što se tiče kvaliteta proizvoda, ispunila sam sopstvena očekivanja. Trudimo se da ne odstupamo od standarda na koje su navikli nasi potrosaci, čak i u ovim izazovnim vremenima za mala preduzeća. Zadovoljna sam i kako se naši proizvodi plasiraju preko Voli marketa.  Nažalost, nisam zadovoljna trenutnom količinom osušenog voća, nadam se da ćemo to popraviti u narednom periodu.

Foto: Vesela Mišković


Kako je nastala ideja za pokretanje fabrike?

Ideja za pokretanje malog porodičnog biznisa začela se sasvim slučajno. Šetajući ulicama Pariza prije nekih petnaestak godina, naišla sam na mnogo ukusnog sušenog voća i povrća. Tada sam dobila inspiraciju da osnujem svoj biznis. Počeci su bili skromni, ali danas u našoj maloj porodičnoj sušari postoji fantastična ponuda i sušenih i kandiranih proizvoda. 

Koliko vam je teško bilo da pokrenete, ali i održite biznis? Kako ste pokrenuli ovu priču i da li ste imali pomoć kroz državne mehanizme?

Prijavila sam se na državni poziv za pokretanje prerade voća i povrća ali nažalost, nije prošlo sve kako sam i zamislila. Moja prijava nije naišla na razumijevanje od strane IRF-a. Odbili su moj zahtjev za kreditiranje biznis ideje. Nisam odustajala jer mi se ideja svidjela, i kako to obično biva u ovako malim sredinama, našao se neko koga poznajem te mi je kredit bio odobren iz drugog puta.  Iskoristila sam i projekat Ministarstva poljoprivrede  IPARD like, pa sam nabavila nekoliko mašina, solarne panele, napravila hladnjacu i kupila agregat uz njihovu podršku.Svima bih savjetovala da iskoriste državnu pomoć za pokretanje biznisa. Količina dokumentacije koja je neophodna IRF-u i Ministarstvu poljoprivrede je prilično obimna, ali se na kraju svakako isplati pokušati.

Foto: Vesela Mišković

 

Na kakve probleme nailazite kada je u pitanju vaš biznis?

Veliki problem nam predstavlja nabavka kvalitetnih proizvoda sa povoljnom cijenom. Za jedan kilogram sušenog voća ili povrća potrebno je od 10 do 12 kilograma svježeg voća, a nabavka svježeg voća je jedna od brojnih stavki koja utiče na cijenu gotovog proizvoda. Trudimo se koliko možemo da održimo proizvodnju na uobičajenom nivou , međutim, dok god je kilogram paradajza po cijeni od 1 do 1,3€, ne možemo da ga sušimo jer jednostavno nije isplativo. 

Koliko je interesovanje kupaca za vaše proizvode i šta sve nudite?

Interesovanje kupaca je veliko. Sve sto proizvedemo, brzo se proda u Voli marketima. Za sad smo osušili samo običnu i japansku jabuku jer je njihova cijena još uvijek prihvatljiva. Ove godine nažalost nismo sušili crni luk i paradajz zbog visoke nabavne cijene.


Koliko godišnje plasirate proizvoda tržištu?

Plasiramo po nekoliko tona proizvoda godišnje.


Foto: Vesela Mišković


Gdje se sve mogu naći vaši proizvodi?

Naši proizvodi se mogu naći u Voli marketima, kao i u nekoliko prodavnica zdrave hrane.


Opišite nam kako izgleda postupak proizvodnje zdravog čipsa?

Foto: Vesela Mišković

Nakon nabavke,  voće se pere i odstranjuje se svaki komad koji ima neku diskoloraciju jer svaka fleka je izuzetno gorka nakon sušenja.  Nakon toga se odstranjuje sjemena loža, pa se jabuka sjecka na tanke komade. Slaže se na lese i ubacuje u prethodno zagrijanu sušaru. Jabuka se suši oko 7 h na temperaturi do 60 stepeni. Kad se osušena jabuka pokupi sa lesa, slijedi pakovanje. Proizvode pakujemo uz pomoć inertnog gasa u kesice. Tako zapakovan proizvod završava na policama prodavnica širom Crne Gore.

Odakle nababljate sirovinu i kakva je ova godina po tom pitanju?

Manji dio sirovine nabavljamo sa domaćeg tržišta, ostatak ide preko Voli marketa iz uvoza.

Koji su vaši planovi za budućnost kada je u pitanju vaš biznis?

Mi ćemo svakako nastaviti sa sušenjem, doduše, za sad isključivo sa proizvodima koji su povoljni, a kvalitetni. Posljedice inflacije su zaista primjetne, pa se nadamo da će se tržište stabilizovati i omogućiti nam da plasiramo još više sušenog voća.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content