Evropski parlamentarci danas o popisu u Crnoj Gori

Piše: Objavljeno: 17/10/2023
featured image

Evropski poslanici razmatraće danas amandman na Izvještaj o Crnoj Gori u kojem se navodi da popis stanovništva treba sprovesti kada se okonča politička nestabilnost. Amandman su podnijeli poslanici z EP Tonino Picula i Pedro Markez.

Autor Izvještaja je Picula i razmatraće ga danas Evropski parlament.

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu koji je podnijet u petak.

Kako se dodaje, očekuje se da će popis biti sproveden na otvoren i transparentan način, bez političkog miješanja, uz pravilno brojenje svih priznatih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili gonjenja.

U prvom nacrtu izvještaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima.

Ukoliko se popis ne odgodi izvjestan je njegov bojkot, poručili su iz DPS-a jer smatraju da ne postoji ambijent za održavanje regularnog popisa.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content