Evropska investiciona banka: Vlada pruža priliku da se CG pomogne u dostizanju punopravnog članstva u EU

Piše: Objavljeno: 29/07/2022
featured image

Foto: gov.me

Vlada Crne Gore i Evropska investiciona banka imaju saradnju posebno na realizaciji ključnih kapitalnih projekata u sektoru transporta, unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, zelene agende, energetike i obrazovanja, saopšteno je nakon današnjeg sastanka u kabinetu predsjednika Vlade.

Delegaciju Evropske investicione banke predvodio je Markus Berndt, v.d. generalnog direktora Evropske investicione banke, a sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Pored predsjednika Vlade Dritana Abazovića, sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Vlade Jovana Marović, potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministar finansija Aleksandar Damjanović i izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF) Irena Radović.

– Ova posjeta bila je sjajna prilika da uvjerimo Vladu da planiramo nastaviti biti strateški partner Crne Gore. Želimo da proširimo svoju finansijsku i stručnu podršku kako bismo osigurali da se Crna Gora brže oporavi od posljedica COVID-19, da nastavi sa socio-ekonomskim razvojem i uzbrza pristupanje EU. Naš novi razvojni ogranak, EIB Global, omogućiće nam da još više proširimo ovu podršku – kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora EIB-a Markus Berndt.

Kako je dodao, otkad je Crna Gora nezavisna, Evropska investiciona banka obezbijedila je jednu milijardu eura u vidu investicija, otključavši time dodatno finansiranje u iznosu od dvije milijarde eura u zemlji.

– Mi možemo pomoći da se ova cifra uveća putem dugoročnog finansiranja i savjetodavne podrške, te stapanjem naših finansijskih sredstava sa EU grantovima i fondovima, kako bi se osigurala održiva budućnost za građane i preduzeća u Crnoj Gori. Želim da zahvalim Vladi Crne Gore što nam je pružila priliku da pomognemo Crnoj Gori da raste i razvija se u svojim naporima da dostigne punopravno članstvo u Evropskoj uniji – istakao je.

Kako je dodao, ugovor o zajmu koji će danas potpisati sa IRF-om pomoći će crnogorskim kompanijama da transformišu svoje poslovanje i pređu u klimatski neutralnu, cirkularnu i održivu ekonomiju.

– Ovaj zajam je još jedan znak kontinuirane podrške EIB Globala Crnoj Gori i njenoj transformaciji u održivu i zelenu ekonomiju, sposobnu da stvori radna mjesta i prihode za građane Crne Gore – naveo je Berndt.

Abazović je naglasio važnost podrške u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u sektoru energetike sa fokusom na izgradnji vjetro-elektrana i solarnih elektrana.

Premijer je istakao da bi na taj način došlo do unapređenja energetske održivosti Crne Gore i bili stvoreni preuslovi za ubrzani ekonomski i društveni razvoj.

– Prioritet za ovu Vladu jeste i izgradnja autoputa Bar Boljare i njegovo umrežavanje u širi putni koridor koji vodi preko Beograda do Budimpešte. Sve navedeno omogućiće da Luka Bar počne raditi punim kapacitetom i u ovom smislu očekujemo podršku Evropske investicione banke – naznačio je Abazović.

Ibrahimović je iskazao zadovoljstvo na intezivnoj saradnji sa Evropskom investicionom bankom i izrazio očekivanja da će u budućnosti ta saradnja biti još intezivnija posebno u dijelu renoviranja dijela željezničke pruge kao i unapređenja putne infrastrukture.

U ovom smislu, informisao je prisutne o brzom završetku projektne dokumentacije za ostale dionice auto-puta, kao i namjeri da se iskoriste međunarodne razvojne institucije kako bi nam pomogle u implementaciji ovog kapitalnog projekta za našu državu.

Predstavnica Investiciono razvojnog fonda Irena Radović naglasila je važnost Evropske investicione banke u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Posebno je istakla napore na realizaciji zelene i digitalne agende i naglasivši da će u tom smislu IRF nastaviti dalje aktivnosti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content