Evropa se suočava sa nestašicom pitke vode zbog enormno visokih temperatura

Piše: Objavljeno: 08/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Većina evropskih zemalja trenutno se suočava sa nestašicom pitke vode, prvenstveno zbog enormno visokih temperatura koje pogađaju evropski kontinent ovog ljeta.

Francuska vlada uspostavila je krizni tim za rješavanje istorijske suše zbog koje je više od 100 opština ostalo bez pitke vode.

,, Kamioni odvoze vodu u ta područja jer u cijevima više nema ničega”, rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu.

“Ovo je situacija kakvu dosad nismo vidjeli. Loša vijest je da, koliko vidimo, nema nade da će se situacija u skorijem periodu popraviti”, dodao je Bechu.

Premijerka Elisabeth Borne upozorila je da se Francuska suočava s najvećom sušom ikada zabilježenom u zemlji, prenosi bankar.me.

Vreli talas koji pogađa Francusku od juna podstakao je opadanje lišća stvarajući tako prizore koji podsjećaju na poznu jesen.

Nakon zahlađenja u nekim regijama, francuska nacionalna meteorološka služba prognozira daljnje povećanje temperatura od nedjelje. Predviđaju se temperature znatno iznad 30 stepeni Celzijusa, a ponegdje i do 37.

U Rimu su se stanovnici i turisti rashlađivali u brojnim fontanama svuda po gradu.

Proizvodnji riže u dolini rijeke Po ozbiljno prijeti suša i toplo vrijeme i dalje uzrokuju da se rižina polja potpuno isuše i postanu slana zbog korišćenja vodonosnika.

Poljoprivrednici kažu da bi žetva riže koja se koristi za rižoto mogla godinama biti oštećena povećanim sadržajem soli u zemlji, što ubija biljke.

Dio od 17 milijardi eura vrijednog paketa vladinih mjera za rješavanje krize troškova života u Italiji takođe je usmjeren na ublažavanje posljedica suše, najgore u posljednjih 70 godina u zemlji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content