Eurostat: Julska inflacija u Evropskoj uniji 9,8 odsto, u eurozoni 8,9 procenata

Piše: Objavljeno: 19/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Rast inflacije u Evropskoj uniji (EU) dostigao je u julu ove godine 9,8 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,6 procenata u junu, objavio je juče Evropski zavod za statistiku.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u EU su u julu porasle za 0,2 odsto.

Prema podacima Evrostata, međugodišnja inflacija u evrozoni ubrzala se sa junskog nivoa od 8,6 odsto na 8,9 odsto u julu, što je njen najviši nivo od uvođenja eura 1999. godine. Visoku stopu rasta u 19-članom bloku, od 5,1 odsto na godišnjem nivou, zabilježila je u julu i bazna inflacija iz koje su izuzete promjenljive komponente, kao što cijene energije i hrane, piše gradski.me.

Cijene u sektoru usluga, koji učestvuje više od dvije trećine u bruto domaćem proizvodu evrozone, porasle su u julu za 3,7 odsto međugodišnje, a industrijska roba je bila za 4,5 odsto skuplja nego 12 mjeseci ranije.

Najviše godišnje stope inflacije među zemljama članicama EU zabilježene su prošlog mjeseca u Estoniji (23,2 odsto), Letoniji (21,3 odsto) i Litvaniji (20,9 odsto), a najniže u Francuskoj i na Malti (obe po 6,8 odsto), kao i u Finskoj (8,0 odsto).

U odnosu na jun, međugodišnja inflacija je pala u šest država EU, u tri je ostala stabilna, dok je u 18 zemalja porasla.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content