Euro pao ispod jednog dolara

Piše: Objavljeno: 28/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Na svjetkim tržištima vrijednost dolara je porasla i prošle sedmice, druge zaredom, dok je kurs eura zaronio ispod jednog dolara jer američki Fed ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge centralne banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,7 posto, na oko 108,78 bodova, blizu najviše razine u 20 godina od 109,29 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 0,9963 dolara, nedaleko najniže razine u 20 godina, prenosi gradski.me.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 137,40 jena.

Jačanje dolara drugu sedmicu zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku u petak nakon govora predsjednika američkog Feda Jeromea Powella na konferenciji centralnih bankara u Jackson Holeu.

Cijelu sedmicu cijena dolara oscilirala je na temelju špekulacija hoće li Powell ostati oštar ili će ublažiti retoriku po pitanju kamata i inflacije, s obzirom na to da se rast američke ekonomije već neko vrijeme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših nivoa u više od 40 godina.

No, Powell je u petak zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme ekonomiji potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast ekonomije, slabije tržište rada i ‘nešto boli‘ za građane i kompanije. Istakao je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

Fed je od marta podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sjednici u septembru Fed mogao povećati kamatne stope. Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 40 posto izgleda da će Fed kamate u septembru podići za 0,50 postotnih bodova, a oko 60 posto izgleda da će kamate povećati za 0,75 postotnih bodova.

Kamate će uskoro ponovno povećati i Evropska centralna banka (ECB), s obzirom na to da je inflacija u eurozoni u julu dosegnula novi rekordni nivo od 8,9 posto.

Nakon što su u julu povećali kamate za 0,50 postotnih bodova, čelnici centralne banke poručuju da će u septembru ponovno podići cijenu novca, a neki predlažu povećanje i za 0,75 postotnih bodova.

Premda će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, euro je prošle sedmice zaronio ispod nivoa od jednog dolara.

Posljedica je to procjena da, s obzirom na trenutnu snagu ekonomije, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće centralne banke u svijetu.

Zbog toga je od početka godine dolar prema korpi valuta na dobitku više od 10 posto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)