Epidemija malih boginja pred vratima zbog neodgovornosti

Piše: Objavljeno: 04/03/2024
featured image


Tokom februara u državama okruženja proglašena je epidemija malih boginja, što je upalilo alarm crnogorskim zdravstvenim vlastima.

Bosna i Hercevgovina i dalje bilježi alarmantne podatke o broju oboljelih. Epidemija virusnog oboljenja je krenula iz Tuzlanskog kantona početkom godine, gdje je oboljelo 214 djece, a i dalje se širi i bilježi povećanje slučajeva. U Sarajevskom kantonu je do sada prijavljeno 159 slučajeva oboljelih od morbila.

Prema posljednjim izvještajima u Federaciji Bosne i Hercegovine prijavljeno je oko 370 djece oboljele od morbila.

Epidemija je početkom februara proglašena i pojedinim gradovima u Srbiji. Prema podacima nadležnih zdravstvenih ustanova u regionu, najveći dio oboljelih nije vakcinisan MMR vakcinom.

Na pad procenta obuhvata tom vakcinom, posebno kad se radi o prvom dozi, nekoliko posljednjih godina upozoravaju i epidemiolozi u Crnoj Gori.

Prva doza MMR vakcine, prema obaveznom kalendaru imunizacije, prima se u uzrastu od navršenih 12 do 15 mjeseci.

Domovi zdravlja u crnogorskih opštinama organizuju vikendima vanredne vakcinacije.

Procenat vakcinisanih u Podgorici manji od nacionalnog

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) “Vijestima” kazali su da je trenutno obuhvat prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine 79,3 procenta.

“Za rođene 2019. godine, obuhvat iznosi 74,1, za rođene 2020. 66,3, za rođene 2021. godine iznosi 45,5, a za djecu rođenu 2022. godine iznosi 17,4 procenata. Drugom dozom vakcinisano 63,7 odsto djece rođene tokom 2017. godine, što je značajno ispod obuhvata od 95 procenata i predstavlja otežavajuću i zabrinjavajuću okolnost”, naglasili su iz IJZCG.

Zabrinjava i to što je procenat vakcinisanih u Podgorici manji u odnosu na nacionalni obuhvat. Tako je vakcinisano 78,9 odsto djece rođene 2018. godine, 71,1 djece rođene 2019, 63,3 djece rođene 2020.

Obuhvat vakcinom djece rođene 2021. u Podgorici je 41,7, a 2022. tek 12,3 odsto.

“U svjetlu nepovoljne epidemiološke situacije zbog pojave malih boginja u Srbiji, Albaniji, kao i Bosni i Hercegovini i Rumuniji, koje su proglasile epidemiju, IJZCG skrenuo je pažnju na ozbiljan rizik od importacije malih boginja i potencijalne epidemije u našoj zemlji”, saopšteno je iz IJZCG.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content