EPCG u Željezari vidi ogroman solarni potencijal

Piše: Objavljeno: 30/08/2022
featured image

Foto: EPCG, arhiva

Elektroprivreda Crne Gore u Željezari vidi ogromni solarni potencijal. U nacionalnoj energetskoj kompaniji nastavljaju pregovore sa Turcima oko kupovine fabrike, ali istovremeno pokušavaju da nađu i model kako da radnike sačuvaju od otkaza. Za ulaganje u Željezaru EPCG dobija ponude i od potencijalnih investitora, ali pred njih postavlja i uslove.

Pogled na krovove Željezare otkriva sav solarni potencijal nikšićke fabrike čelika. I to je sasvim jasno prvom čovjeku Elektroprivrede, Milutinu Đukanoviću, čiji su saradnici juče obišli pogone, piše rtcg.me.

“Tamo može da se priključi elektrana od 60 MGW. Tamo takođe mogu da se rade određeni poslovi, od kojih će koristi imati Elektroprivreda, kao što je izgradnja konstrukcija za solarne sisteme, značajan dio remonta naših hidroelektrana, TE Pljevlja”, kazao je Đukanović.

Za Željezaru, otrkiva Đukanović, odjednom vlada veliko inetesovanje potencijalnih investitora. Iz EPCG pružaju ruku, ali i postavljaju uslove.

“Neću sada da otkrivam imena insvestitora koji žele da ulažu u Željezaru, ali da bi neko bio naš partner u izgradnju solarne elektrane, moraće da investira nešto u osnovnu djelatnost u fabrici”, naveo je Đukanović.

Sa timom Elektroprivrede su pogone obilazili i predstavnici Sindikata. Nakon posjete kažu imaju razloga za optimizam.

“Nas isključivo interesuje da radimo. Naravno, mi smo spremni sve, i što se tiče soalrne elektrane i što se tiče proizvodnje čelika, sve, samo da ostanemo na svojim radnim mjestima”, kazao je Ivan Vujović, predsjednik Sindikata Željezare.

Đukanović je ponudio i model kako da se izbjegnu otkazi. Predložiće Turcima da radnike plaćaju još dva mjeseca, a da taj iznos potom odbiju od otpremnina kad se sklopi posao. Kupovinu vremena za rješvanaje problema pozdravlja i Vujović.

“To bi dva mjeseca bilo idealno da svi maknemo pritisak, prvo radnici sa sebe, a onda i mi u miru da završimo ovo”, ističe Đukanović.

“Ono što je najvažnije je da mi 1. septembra ne odemo na biro. A da za ta dva mjeseca da se nadamo da EPCG u razgovoru sa Turcima donese rješenje”, smatra Vujović.

Ključnu ulogu u kupovini Željezare odigraće Vlada, poručuje Đukanović, jer kada je Elektroprivreda priskočila u pomoć državi, dajući oko 100 miliona eura za akcija A2A, red je, zaključuje, da država sada uzvrati kupovinom akcija od EPCG.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content